ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

400 δηλώσεις στον ΕΛΓΑ

400-δηλώσεις-στον-ελγα-549172

Ζημιές προκάλεσε ο παγετός σε αμυγδαλιές παραγωγών του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν από τον παγετό, που σημειώθηκε πρόσφατα, σε 400 περίπου αμυγδαλοπαραγωγούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Οι περισσότερες δηλώσεις για αποζημιώσεις που έχουν υποβληθεί στον ΕΛΓΑ, καταγράφονται στα Κανάλια, την Κερασιά και το Στεφανοβίκειο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γραφείο τοπικής οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει καταστραφεί το σύνολο της παραγωγής, λόγω του παγετού που σημειώθηκε την 21η Μαρτίου.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του προηγούμενου μήνα έχουν πολλαπλασιάσει, όπως είναι προφανές, τα προβλήματα αλλά και τον προβληματισμό των αμυγδαλοπαραγωγών οι οποίοι βρέθηκαν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με τον παγετό.

Στο μεταξύ, δόθηκαν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας, από το Αερινό, το Περίβλεπτο και τον Αγιο Γεώργιο, οι οποίοι είχαν πληγεί από το χαλάζι, κατά την περσινή καλλιεργητική περίοδο.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι καλλιέργειες της νέας περιόδου, με επίκεντρο το βαμβάκι και τη βιομηχανική ντομάτα, ενώ στο μεταξύ, παρατηρείται μια στροφή νέων ανθρώπων προς τον πρωτογενή τομέα.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ωστόσο, οι καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ρήγα Φεραίου, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση που τους κληροδότησαν οι προγενέστεροι.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο σύνολό τους, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητά τους, με δεδομένο το γεγονός ότι τα έσοδά τους είναι περιορισμένα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης οι παραγωγοί, καταβάλλουν, εντούτοις, κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά προβλήματα που απορρέουν από το υψηλό κόστος της παραγωγής και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, που είναι σύμφυτη με την αγροτική παράδοση της συγκεκριμένης περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου