ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ελλειμμα 130 εκ. κ.μ. νερού στην Κάρλα

ελλειμμα-130-εκ-κ-μ-νερού-στην-κάρλα-597937

Για να καλυφθεί το νερό που προορίζεται κυρίως για άρδευση γίνεται υπεράντληση του υπόγειου υδροφορέα

Ελλειμμα νερού κατά 130 εκ. κ.μ.(!) κατά μέσο όρο κάθε υδρολογικό έτος καταγράφεται στην υδρολογική λεκάνη της Κάρλας. Για να καλυφθεί το ισοζύγιο, γίνεται υπεράντληση από τον υπόγειο υδροφορέα. Η περιοχή από το Στεφανοβίκειο έως και τον Αγιο Γεώργιο Βελεστίνου είναι η πιο υποβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά όσον αφορά τον υπόγειο υδροφορέα. Για την άντληση νερού, οι γεωτρήσεις κατεβαίνουν κατά μέσο στα 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (!) ενώ τα νιτρικά που έχουν εντοπιστεί -σε σημείο τέτοιο ώστε το νερό να θεωρείται σε κάποιες περιπτώσεις ακατάλληλο για χρήση- συνιστούν υποβάθμιση της ποιότητας των υδατικών αποθεμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον καθηγητή υδρολογίας και υδατικών πόρων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θανάση Λουκά στην υδρολογική λεκάνη της Κάρλας που περιλαμβάνει μία έκταση 1.160 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουμε κατά μέσο όρο ανά υδρολογικό έτος τεράστιο έλλειμμα νερού που αγγίζει τα 130εκ. κ.μ.

Οπως εξήγησε το 94% του νερού που απαιτείται στην υδρολογική λεκάνη της Κάρλας προορίζεται για την άρδευση και πολύ μικρότερες ποσότητες για αστική και βιομηχανική χρήση ή για κτηνοτροφία.

Για να καλυφθεί το έλλειμμα του νερού, γίνονται γεωτρήσεις. «Το έλλειμμα καλύπτεται με υπεράντληση κάτι που σημαίνει υποβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκάς.

Ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, Παντελής Σιδηρόπουλος, εξήγησε ότι εξαιτίας της υπεράντλησης, οι γεωτρήσεις για την εύρεση νερού, κατεβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα 40 μέτρα. Μάλιστα όπως ανέφερε το πιο υποβαθμισμένο τμήμα τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα είναι το νότιο τμήμα της υδρολογικής λεκάνης της Κάρλας, που περικλείεται από τις περιοχές από Στεφανοβίκειο έως Αγ. Γεώργιο Βελεστίνου.

Η υπεράντληση νερών από τον υπόγειο υδροφορέα σε συνδυασμό και με τη χρήση λιπασμάτων στις καλλιέργειες, έχουν επίσης επίπτωση και στην ποιότητα των υδάτων. Σε κάποιες περιοχές το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση, σημείωσε ο κ. Λουκάς, εξαιτίας των νιτρικών που έχουν εντοπιστεί.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος Υδρομέντωρ, που εφαρμόστηκε στην περιοχή της Κάρλας. Στο πλαίσιο του προγράμματος μελετήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση, εγκαταστάθηκαν τηλεμετρικοί σταθμοί για την παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας των νερών, ενώ μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ελλειμματικό ισοζύγιο νερού. Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε ημερίδα, στο αμφιθέατρο Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πεδίο του Αρεως.

Ελπίδα μέσα από την Κάρλα

Η ελπίδα για την ανάκαμψη του υπόγειου υδροφορέα βρίσκεται στην ολοκλήρωση των έργων και την πλήρη λειτουργία του ταμιευτήρα και των αρδευτικών συστημάτων της Κάρλας.

Μέσω του προγράμματος μελετήθηκαν όλα τα σενάρια σε βάθος χρόνου έως το 2100. Οπως υπογράμμισε ο κ. Λουκάς, εάν ο ταμιευτήρας αρχίσει να λειτουργεί όπως πρέπει τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του νερού του υπόγειου υδροφορέα θα βελτιωθεί. «Σε όλα τα σενάρια φαίνεται ότι με τη λειτουργία του ταμιευτήρα και του αρδευτικού συστήματος της Κάρλας, θα βελτιωθεί πάρα πολύ η κατάσταση στον υπόγειο υδροφορέα. Θα χρησιμοποιούνται για άρδευση τα επιφανειακά νερά της λίμνης, που άρα θα ανανεώνονται, ενώ ταυτόχρονα θα κλείσουν οι γεωτρήσεις και θα σταματήσει η υπεράντληση των υδάτων. Αν μάλιστα βελτιωθεί και το αρδευτικό σύστημα του ΤΟΕΒ Πηνειού που είναι ανοιχτό και τα κανάλια είναι γεμάτα φερτές ύλες με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες νερού να χάνονται, τότε θα έχουμε ιδιαίτερα μεγάλη βελτίωση στο υδατικό ισοζύγιο», εξήγησε ο κ. Λουκάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου