Για μία θέση σε… παιδικό σταθμό

για-μία-θέση-σε-παιδικό-σταθμό-403534

Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι σχετικά με το τι θα γίνει φέτος με όλες αυτές τις οικογένειες που θα βρεθούν εκτός νυμφώνος.

Το γεγονός ότι περίπου 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Όπως και η ωμή παραδοχή των υψηλόβαθμων παραγόντων του Υπουργείου, πως δεν υπάρχει περίπτωση να εξυπηρετηθούν όλες οι αιτήσεις και αυτό γιατί ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι και πέρυσι η όλη διαδικασία περιελάμβανε αποκλεισμούς παιδιών, πριν καν ξεκινήσει, ενώ απευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε οικογένειες που ζουν σε ακραία φτώχεια. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής ήταν τέτοιες που απέκλεισαν δεκάδες γονείς από τη διαδικασία αίτησης.

Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι σχετικά με το τι θα γίνει με όλες αυτές τις οικογένειες που θα βρεθούν εκτός νυμφώνος.

Τα προβλήματα με την εισαγωγή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς όμως φαίνεται ότι είναι ακόμα περισσότερα, καθώς όπως προκύπτει η κατανομή των θέσεων στους δήμους δεν έγινε από την Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σωστό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα -όπως διάβαζα- αποτελεί η περίπτωση ενός μικρού νησιού στο Αιγαίο, όπου οι ανάγκες είναι για 50 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, παρόλα αυτά έχουν κατανεμηθεί 100. Οι υπόλοιπες 50 θέσεις που θα μπορούσαν να έχουν κατανεμηθεί σε άλλη περιοχή με μεγαλύτερες ανάγκες, τώρα όμως θα παραμείνουν κενές.

Η ΕΤΑΑ εξέδωσε μεν αποτελέσματα για τους δικαιούχους, αλλά πέταξε το μπαλάκι στους δήμους για την αξιολόγηση. Και από κει και έπειτα ξεκίνησε το χάος, αφού οι γονείς κατά δεκάδες σπεύδουν να εξυπηρετηθούν. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να προηγηθεί ο οποιοσδήποτε και να προλάβει να πάρει θέση για το παιδί του και να μείνει κάποιος εκτός, και ας έχει περισσότερα μόρια, επειδή έχασε την προτεραιότητα», υποστηρίζουν αγανακτισμένοι γονείς , οι οποίοι αν τελικά δεν καταφέρουν να βρουν μία θέση για τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό, θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι, και εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους για να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς.

Και όλα αυτά, ενώ ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων οι υποσχέσεις πως κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών και ότι θα δημιουργηθούν και νέες δομές σε όλη τη χώρα, ώστε να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν πέρυσι και τα οποία όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος, όχι απλά διατηρήθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κιόλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου