ΤΟΠΙΚΑ

Πυρά ιδιωτών για τα φωτοβολταϊκά

πυρά-ιδιωτών-για-τα-φωτοβολταϊκά-652716

Μεγάλες καθυστερήσεις και συμψηφισμούς εν αγνοία των επενδυτών, καταγγέλλουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα με τα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με ιδιώτες από τη Μαγνησία, οι οποίοι την τελευταία 5ετία έχουν επενδύσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τον Οκτώβριο του 2011 οι πληρωμές των ΑΠΕ γίνονται με καθυστερήσεις πολλών μηνών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι τρέχουν και δεν φτάνουν αφού «απειλούνται» με κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία, παρά το γεγονός ότι το κράτος τους οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

«Η ΔΕΗ οφείλει να δημοσιοποιήσει με ποσοτικό τρόπο και με αριθμούς τις προβλέψεις της για την εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών για την ερχόμενη 3ετία, ώστε να γνωρίζουμε τον οικονομικό σχεδιασμό που υπάρχει όσον αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών της προς τους επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επενδυτής.

Παράλληλα μέχρι σήμερα όσοι αποφάσισαν και μάλιστα στήριξαν με πάθος τη συγκεκριμένη εναλλακτική μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντί για κέρδη, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν πληρώνονται για την ενέργεια που παράγουν στα φωτοβολταϊκά πάρκα, που έχουν δημιουργηθεί στα χωράφια τους. Καλούνται να πληρώσουν φόρους και να αποδώσουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει, ενώ το χρέος που «έβαλαν» στην τράπεζα για την «επένδυση», αυξάνεται και τους «σφίγγει το λαιμό», καθώς τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά (από 9,8% – 12%).

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση υπογραφών από τους 100 περίπου ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στη Μαγνησία. Σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φωτωβολταϊκών επιδιώκουν συνάντηση με τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση και η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει το θέμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου