ΑΛΜΥΡΟΣ

Μειωμένη παραγωγή σε ελιές και αχλάδια

μειωμένη-παραγωγή-σε-ελιές-και-αχλάδι-189452

Μείωση της παραγωγής σε ελιές και αχλάδια παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αγροτικής ανάπτυξης, Θανάση Σαρρή, πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες χειμερινής περιόδου, άκαιρες βροχοπτώσεις την άνοιξη, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που συνέπεσαν με την περίοδο της άνθισης των ελαιοδέντρων), παρατηρείται μειωμένη καρπόδεση των ελαιόδεντρων.

Τo ποσοστό καρποφορίας εκτιμάται -κατά μέσο όρο- περίπου στο 50% και θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό με δεδομένο ότι η παραγωγή την περυσινή χρονιά ήταν σχεδόν μηδενική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή αριθμεί πάνω από 1.000.000 δέντρα και ότι υπάρχουν αποκλειστικά ελαιοκομικές περιοχές (Αμαλιάπολη, Πτελεός, Αχίλλειο, Αγιοι Θεόδωροι) όπου το εισόδημα των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα εξαρτάται αποκλειστικά απ’ αυτή.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στον τομέα της καλλιέργειας αχλαδιάς. Σε σύνολο 6.000 δέντρων παρατηρείται μείωση της παραγωγής από 50% έως 100%.

Με έγγραφό του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, ο κ. Σαρρής, ζητά να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς και κατά το σχεδιασμό προγραμμάτων αποζημιώσεων στο άμεσο μέλλον να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών της περιοχής ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μειωμένης παραγωγής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική δραστηριότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου