ΑΛΜΥΡΟΣ

Ορκωτοί λογιστές για έργα στον πρώην Δήμο Σούρπης

ορκωτοί-λογιστές-για-έργα-στον-πρώην-δ-401575

Θα επεκταθεί έως και το 2002 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετά την παραλαβή πορίσματος από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης

Στο μικροσκόπιο ορκωτών λογιστών μπαίνουν έργα ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στο πρώην δήμο Σούρπης. Πρόκειται για έργα που εκτελέστηκαν μέσα στο 2010 με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους δύο εργολάβους της περιοχής, με την υπόθεση να βρίσκεται ήδη στη Δικαιοσύνη. Ο έλεγχος ενταλμάτων για έργα και προμήθειες του πρώην δήμου Σούρπης δεν θα σταματήσει στη συγκεκριμένη χρονιά. Θα επεκταθεί, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού, προς τα πίσω έως και το 2002, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού, όπου εισήχθη εκτός ημερήσιας διάταξης με τη μορφή κατεπείγοντος, μετά το πόρισμα που εξέδωσαν ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

Η ιστορία ξεκινά όταν εργολάβος εξέδωσε διαταγή πληρωμής στο σημερινό δήμο Αλμυρού για έργα που είχε εκτελέσει το 2010. Ο δήμος έκανε ανακοπή της απόφασης και όρισε επιτροπή προκειμένου να κάνει έλεγχο των έργων. Ελέγχθηκαν έργα τα οποία είχαν ανατεθεί απευθείας σε συγκεκριμένους εργολάβους, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία. Κάποια μάλιστα τιμολόγια φαίνεται ότι είχαν πληρωθεί δύο και τρεις φορές.

Τη σκυτάλη παρέλαβαν ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, που άρχισαν να… σκαλίζουν στα ταμεία του πρώην δήμου Σούρπης. Διαπιστώθηκε ότι μόνο μέσα σε ένα χρόνο από 15 Ιανουαρίου έως και 15 Δεκεμβρίου 2010 είχαν ανατεθεί σε δύο μόνο εργολάβους 27 έργα. Υπολογίζεται ότι τα έργα που πληρώθηκαν μόνο μέσα στο 2010 ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ την τετραετία 2007 – 2010 είναι της τάξης των 4 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση έφθασε στον Εισαγγελέα που απήγγειλε κατηγορίες για απιστία κατά του δημοσίου και παρέπεμψε την υπόθεση στον Ανακριτή για να τις προσωποποιήσει.

Προχθές, παραδόθηκε στο δήμο, το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, βάσει του οποίου, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποστείλει στοιχεία για το σύνολο των έργων από το αρχείο του πρώην δήμου Σούρπης και να διευρύνει τους ελέγχους σε προμήθειες και έργα, αλλά και να διεκδικήσει σε περίπτωση που δύναται χρήματα που πληρώθηκαν σε εργολάβους και προμηθευτές για έργα που δεν έχουν γίνει.

Με παρέμβαση του νέου δημάρχου Αλμυρού, Δημ. Εσερίδη, αποφασίστηκε η έρευνα να γυρίσει έως και μία 15ετία πίσω. Ο κ. Εσερίδης κατήγγειλε πληθώρα αναθέσεων έργων αλλά και αποπληρωμής ίδιων εργολαβιών δύο και τρεις φορές. Υπέρ της επέκτασης του ελέγχου έως και 2002 -το σημείο δηλαδή παραγραφής του αδικήματος- τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Βούλγαρης.

Η πρόταση επέκτασης του ελέγχου και πριν την τετραετία Κώστα Καραγκιόζογλου στο δήμο Σούρπης, φαίνεται ότι προκάλεσε την αντίδραση του προκατόχου του, Παν. Γεωργιάδη, ο οποίος χθες, στον απόηχο της απόφασης, φερόταν αποφασισμένος να στραφεί εναντίον του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού.

Στον Εισαγγελέα για ρευματοκλοπή

Στο μεταξύ, στον Εισαγγελέα, δήλωσε χθες ότι θα προσφύγει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού, Χρ. Βούλγαρης, για περιπτώσεις ρευματοκλοπής στην Αμαλιάπολη.

Σύμφωνα με επερώτηση που είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο, καταστήματα στην παραλιακή της Αμαλιάπολης, αλλά και καράβια που έδεναν στο λιμάνι, έπαιρναν παράνομα ηλεκτρικό ρεύμα από κολώνες δημοτικού φωτισμού.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Ηλίας Τσαμπίρας τόνισε ότι έχουν βεβαιωθεί οι οφειλές και έγιναν απαιτητές από τους καταστηματάρχες, ωστόσο ο κ. Βούλγαρης δεν έλαβε απάντηση για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπών από πλοία και δήλωσε αποφασισμένος να προσφύγει στον Εισαγγελέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου