ΑΛΜΥΡΟΣ

Διαρροή προς γειτονικά σφαγεία

διαρροή-προς-γειτονικά-σφαγεία-314779

Στα 3.500 αμνοερίφια περιορίστηκε η κίνηση στα Σφαγεία Αλμυρού

Περίπου 3.500 αρνιά και κατσίκια οδηγήθηκαν από την προηγούμενη Παρασκευή έως και τη Μ. Πέμπτη στα σφαγεία του Αλμυρού, πριν τα σφάγια πάρουν τη θέση τους στα κρεοπωλεία και από εκεί στις σούβλες και το τραπέζι των πολιτών. Το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, έφερε κίνηση στα σφαγεία και τα κρεοπωλεία της περιοχής, αν και δεν ήταν η αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αλμυρού, κ. Θανάση Σαρρή, η κίνηση στα σφαγεία του Αλμυρού ήταν σαφώς μειωμένη τη φετινή πασχαλινή περίοδο και φαίνεται να ακολούθησε τα ποσοστά της χριστουγεννιάτικης εορταστικής περιόδου.

Σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων φαίνεται να απευθύνθηκε σε ανταγωνιστικά σφαγεία του νομού ή άλλων γειτονικών περιοχών, με αποτέλεσμα τα ταμεία να παρουσιάσουν απώλειες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και παρά την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους, παράλληλα με τη μείωση των τιμών προς όφελος των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Σαρρής επανέλαβε τη θέση του ότι τα σφαγεία του Αλμυρού, πρέπει να στηρίξουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι, δεδομένου ότι είναι προς όφελος των ίδιων, ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Υπενθύμισε ότι έχει γίνει συντήρηση των κτιριακών υποδομών και του μηχανολογικού εξοπλισμού, υπάρχουν ειδικοί κάδοι για τη συγκέντρωση των υποπροϊόντων και λειτουργεί ειδική γραμμή για χοιρινά. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, τα σφαγεία του Αλμυρού, λειτουργούν με βάση αυστηρές κτηνιατρικές και περιβαλλοντικές διατάξεις και τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις για την υγιεινή των σφαγίων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις μειωμένες τιμές που ισχύουν ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Το τέλος χρήσεως για αρνιά – ερίφια ανέρχεται στο 1,60 ευρώ το κιλό, για τα αιγοπρόβατα στα 2,30 ευρώ ενώ το τέλος καύσης στο 1,30 ευρώ. Στα βοειδή το τέλος χρήσης κυμαίνεται από 12 έως 15 ευρώ και το αντίστοιχο τέλος καύσης σε 7 ευρώ. Για τους χοίρους άνω των 25 κιλών το τέλος χρήσης ανέρχεται στα 2,50 ευρώ ενώ ισόποσο είναι και το τέλος καύσης. Για τους χοίρους κάτω των 25 κιλών, το τέλος χρήσης των Σφαγείων ανέρχεται στα δύο ευρώ, ενώ το ίδιο είναι και το τέλος καύσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος ζύγισης ανέρχεται σε 0,04 ευρώ ανά κιλό.

Από πλευράς εκδοροσφαγέων, ισχύουν επίσης μειωμένες τιμές. Για αρνιά – ερίφια η τιμή διαμορφώνεται στα 3,70 ευρώ, για τα αιγοπρόβατα στα 7 ευρώ, για τα βοοειδή στα 40 ευρώ, ενώ οι χοίροι στα 6 ευρώ.

«Έχουμε εξυγιάνει τα οικονομικά των σφαγείων του Αλμυρού και πλέον χρειάζεται η στήριξη των κτηνοτρόφων για να βγουν τα έξοδα της επιχείρησης, που είναι προς όφελος των ίδιων των κτηνοτρόφων. Οι πολιτικοί ερχόμαστε και φεύγουμε. Τα σφαγεία όμως θα μείνουν και θα είναι προς όφελος των επαγγελματιών να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Την ίδια ώρα, «μουδιασμένη» ήταν και η κίνηση στα κρεοπωλεία. Οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν συγκεκριμένες ποσότητες χωρίς… σπατάλες για το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο στρώνεται στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου