ΤΟΠΙΚΑ

Ολοένα και λιγότεροι οι δικαιούχοι εποχικού επιδόματος λόγω μερικής απασχόλησης

ολοένα-και-λιγότεροι-οι-δικαιούχοι-επ-751095

Πλησιάζει η ώρα που θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα 2018 από τους εν δυνάμει δικαιούχους του. Προς το παρόν δεν έχει δημοσιευτεί κάποια σχετική ανακοίνωση, αλλά αναμένεται πως το σύστημα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις θα ανοίξει τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, όπως έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΠΑ ΟΑΕΔ Βόλου.

Εν αναμονή του εποχικού επιδόματος βρίσκονται δεκάδες εποχικοί εργαζόμενοι στη Μαγνησία οι οποίοι στην εκπνοή της τουριστικής σεζόν, περιμένουν την εγκύκλιο ώστε να γνωρίζουν τον αριθμό ενσήμων που πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ώστε να δικαιούται της οικονομικής αυτής βοήθειας.

Ο λόγος είναι ότι η πλειονότητα όσων απασχολούνται εποχικά σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακές αλλά και επισιτισμού, εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και ένσημα τα οποία συνήθως δεν επαρκούν ώστε να κατοχυρώσουν δικαίωμα να πληρωθούν το εποχικό επίδομα.

Το εποχικό επίδομα 2018, θα είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Ειδικότερα οι απασχολούμενοι σε εποχικά επαγγέλματα λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ: Οικοδόμοι: 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σμυριδεργάτες: 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες, κεραμοποιοί – πλινθοποιοί, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης: 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές και βοηθοί χειριστές κινηματογράφου, ελεγκτές θεάτρου και κινηματογράφου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου: στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Το ύψος του εποχικού βοηθήματος πέρυσι για τους οικοδόμους ανήλθε στα 678,06 ευρώ, ενώ στα 641,41 ευρώ ήταν για τους δασεργάτες – ρυτινοσυλλέκτες, τους καπνεργάτες, τους αγγειοπλάστες – κεραμοποιούς – πλινθοποιούς και τους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Επίσης, 458, 15 ευρώ έλαβαν οι δικαιούχοι χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών μηχανημάτων, και οι μισθωτοί του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι υποδηματεργάτες, οι χειριστές – βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, οι ελεγκτές κινηματογράφου – θεάτρου, οι ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, οι τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, οι ταξιθέτες κινηματογράφου – θεάτρου.

Το βοήθημα καταβάλλεται σε χρονικό διάστημα από 15 έως 30 ημέρες μετά την υποβολή των αιτήσεων. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου