ΤΟΠΙΚΑ

Προβλήματα στις βαμβακοκαλλιέργειες προκάλεσαν τα μπουρίνια Μαΐου -Ιουνίου

προβλήματα-στις-βαμβακοκαλλιέργειες-809594

Τα μπουρίνια του Μαΐου και του Ιουνίου έκοψαν τη φόρα στο βαμβάκι, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι παραγωγοί στη Μαγνησία να προχωρήσουν σε επανασπορά.

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ βαμβακοπαραγωγοί του κάμπου αλλά και από την περιοχή του Αλμυρού, προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα, καθώς τους υποχρέωσαν σε επανασπορά, γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Αντίθετα, ασύγκριτα καλύτερη είναι η εικόνα που εμφανίζει η βαμβακοκαλλιέργεια στους γειτονικούς νομούς της Λάρισας και της Καρδίτσας, όπου οι αγρότες κάνουν αυτές τις ημέρες σκαλίσματα.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ειδικότερα η βροχή, έχουν προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη που εμφανίζει το βαμβάκι. «Εάν ο καιρός μας ευνοήσει και δεν βρέξει από εδώ και πέρα, θα έχουμε καλή ανάπτυξη. Ήδη η επανασπορά στην περιοχή έφτασε στο 20%», έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θ.Τ. από την περιοχή του κάμπου, μεταφέροντας τον προβληματισμό και την ανησυχία των συναδέλφων του βαμβακοπαραγωγών από την περιοχή.

Με τις επανασπορές που έχουν γίνει, σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς η ανάπτυξη των φυτών είναι καλή για την ώρα, με την παρουσία ωστόσο των συνηθισμένων μικρο-προβλημάτων που διαπιστώνονται. Η παρατεταμένη υγρασία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ζιζανίων και των προσβολών, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα», εξηγεί ο ίδιος παραγωγός.

Οι παραγωγοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις που θα έχει η αστάθεια του καιρού στις βαμβακοκαλλιέργειες, καθώς εκτός από την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των επανασπορών, υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει ικανοποιητική στρεμματική απόδοση του προϊόντος, όπως έγινε αντίστοιχα και πέρυσι, με αποτέλεσμα η συγκομιδή βάμβακος στην περιοχή να είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 30%.

Αν το φθινόπωρο κατά τη συγκομιδή δεν ξεπεραστεί το όριο των κιλών ανά στρέμμα που ισχύει για τη Μαγνησία, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι για αρκετούς παραγωγούς.

Οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί είναι κυριολεκτικά με την «πλάτη στον τοίχο», καθώς έχουν να αντιπαλέψουν και την ανοιχτή τιμή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου