ΤΑΞΙΔΙΑ

Ελάχιστο ενδιαφέρον για Παρίσι

ελάχιστο-ενδιαφέρον-για-παρίσι-189355

Κοντινούς προορισμούς που είναι προσβάσιμοι οδικώς επιλέγουν αρκετοί Βολιώτες

Αισθητά μειωμένες είναι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία της Μαγνησίας, ενόψει Χριστουγέννων, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εν δυνάμει ταξιδιωτών, να περιορίζονται εντός Ελλάδος ή σε κοντινούς προορισμούς, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι οδικώς. Οι μεγάλες Ευρωπαικές πρωτεύουσες, Παρίσι και Λονδίνο, δεν συγκαταλέγονται, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή, στις πρώτες προτεραιότητες των Βολιωτών, λόγω των τελευταίων γεγονότων, που έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη Βιέννη, την Πράγα, τη Σόφια, το Μπάνσκο, το Βελιγράδι και γενικά σε προορισμούς οι οποίοι είναι οικονομικοί και κυρίως προσβάσιμοι οδικώς. Παράλληλα, ένας βασικός λόγος που επηρεάζει τη φετινή τουριστική κίνηση είναι ο οικονομικός παράγοντας, και συγκεκριμένα η περίοδος της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, η οποία περιορίζει σημαντικά όλους τους τομείς της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ευαγγελία Κορωναίου, ιδιοκτήτρια γραφείου ταξιδιών, ανέφερε ότι η κίνηση ενόψει Χριστουγέννων είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ελάχιστοι στρέφονται προς το εξωτερικό, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν φθηνούς, οδικούς προορισμούς, όπως Μπάνσκο, Βελιγράδι, Σόφια, Βουδαπέστη, Κρακοβία και γενικά Βαλκάνια.

«Οι περισσότεροι επιθυμούν τα ταξιδέψουν με τα δικά τους Ι.Χ. και τους κλείνουμε ξενοδοχεία, με πολύ καλές τιμές» επεσήμανε η κ. Κορωναίου, η οποία πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον για Παρίσι, τουλάχιστον στο δικό μας γραφείο, ενώ ανάλογα μηνύματα παίρνουμε και από τα συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Δεν είχαμε καμία κράτηση για Παρίσι ενόψει των εορτών. Μόνο αεροπορικά εισιτήρια εκδώσαμε, προκειμένου να επισκεφτούν Βολιώτες τα παιδιά τους, που ζουν στη Γαλλία».

Ελάχιστοι είναι οι τολμηροί που επιλέγουν το συγκεκριμένο προορισμό, γιατί είχαν προγραμματίσει νωρίτερα το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι τους με πιο συμφέροντες όρους, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν, όπως προαναφέρθηκε, κοντινούς, φθηνούς προορισμούς, λόγω οικονομικής κρίσης αλλά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολυάριθμων κρατήσεων. Η φετινή εορταστική κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, ενώ όπως ανέφερε η κ. Κορωναίου, πέρυσι υπήρχε πολύ μεγάλη κίνηση προς τη γαλλική πρωτεύουσα, σε αντίθεση με τη φετινή εορταστική περίοδο.

Πάγωσε το ενδιαφέρον

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει η Εφη Γανωτή, ιδιοκτήτρια γραφείου ταξιδιών, η οποία ανέφερε ότι εκδηλώνεται σταδιακά ενδιαφέρον, κυρίως για μετάβαση οδικώς σε Βουδαπέστη και Βιέννη, αλλά έχει «παγώσει» το άλλοτε ζωηρό ενδιαφέρον για Παρίσι και Λονδίνο. «Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πολλές κρατήσεις για Παρίσι και Λονδίνο αλλά φέτος ακυρώθηκαν όλες μετά τα γεγονότα στο Παρίσι. Ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, όταν επέλθει ηρεμία, και πιστεύουμε ότι θα αναθερμανθεί σταδιακά το ενδιαφέρον του κόσμου για το Παρίσι. Επί του παρόντος, αρκετοί Βολιώτες επιλέγουν να ταξιδέψουν οδικώς σε κοντινούς προορισμούς με χαμηλό κόστος, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ» υπογραμμίζει η ίδια επαγγελματίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μεγάλη κάμψη της κίνησης».

Κρατήσεις τελευταίας στιγμής

Οι περισσότεροι φίλοι των εορταστικών ταξιδιών ζητούν πληροφορίες αλλά επεξεργάζονται διεξοδικά τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική τους κατάσταση και γι’ αυτό το λόγο αρκετοί παίρνουν την τελευταία στιγμή την απόφαση να ταξιδέψουν.

«Οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί λόγω των τελευταίων γεγονότων και κινούνται προς άλλους προορισμούς, όπως Βουδαπέστη, Βιέννη, Σόφια, Βουκουρέστι, αλλά και εντός Ελλάδος» όπως επεσήμανε από την πλευρά της η Ελένη Μούτσιου, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου.

Παράλληλα η ίδια επαγγελματίας ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για Παρίσι και Λονδίνο αλλά όχι στο βαθμό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότεροι ζητούν πληροφορίες, έχουν προμηθευτεί τα σχετικά ενημερωτικά έντυπα αλλά ο αριθμός των κρατήσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, είναι σαφώς μικρότερος σε σύγκριση με πέρυσι.

Το γενικό χαρακτηριστικό της φετινής εορταστικής κίνησης είναι ότι οι περισσότεροι πραγματοποιούν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κυρίως για οικονομικούς λόγους, ενώ όπως σημείωσε η κ. Μούτσιου «φέτος επιλέγουν κυρίως κοντινούς προορισμούς, στους οποίους ταξιδεύουν οδικώς, για οικονομικούς λόγους, παράλληλα με τα τελευταία διεθνή γεγονότα, που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου προς άλλες κατευθύνσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου