ΤΟΠΙΚΑ

Ας είναι καλά οι μετανάστες…

ας-είναι-καλά-οι-μετανάστες-851206

Οι αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές συνεχίζουν να «συγκρατούν» τη μείωση του μαθητικού δυναμικού των δημοτικών σχολείων στη Μαγνησία.
Εάν από τα θρανία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης απουσίαζαν οι αλλοδαποί μαθητές, τότε πολλά ακόμη διδακτήρια θα είχαν οδηγηθεί σε λουκέτο…
Ο αριθμός τους το σχολικό έτος 2007-2008 αυξήθηκε κατά 147 συγκριτικά με πέρυσι. Στο σύνολο του μαθητών του δημοτικού σχολείου οι αλλοδαποί μαθητές αποτελούν το 12% (1.403) και το 12,49% των νηπιαγωγείων (342).
Η μείωση του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί σε ετήσια βάση κάτω του 1% και συγκεκριμένα στο 0,64%, όμως φέτος συγκριτικά με πέρυσι το πρόβλημα των αιθουσών που αδειάζουν φαίνεται από την εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού την τελευταία εξαετία. Από το σχολικό έτος 2002-2003, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων είναι λιγότεροι κατά 417, γεγονός που μετέτρεψε σε «βουβά» πέντε σχολικά διδακτήρια στη Μαγνησία.
Τα εκπαιδευτικά δεδομένα για το τρέχον σχολικό έτος παρουσίασαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Ζίκος και οι προϊστάμενοι των Γραφείων Π.Ε.
Στα νησιά των Β. Σποράδων ένας στους τέσσερις μαθητές είναι αλλοδαπός (26,1%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Πήλιο είναι 16,94%, στην περιοχή του Αλμυρού 12,58%, στην περιοχή του Βελεστίνου 11,41%, ενώ στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία 9,21%.
«Εάν τα παιδιά αλλοδαπών και παλιννοστούντων δεν είχαν ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα είχαμε στο νομό μας λιγότερους κατά 1.700 μαθητές», τόνισε ο κ. Ζίκος, επισημαίνοντας ότι στην αυξημένη ζήτηση από οικογένειες αλλοδαπών οφείλεται η λειτουργία πολλών τμημάτων των ολοήμερων σχολείων σε περιφερειακούς δήμους της Μαγνησίας και κυρίως σε όσους υπάρχουν αγροτικές εργασίες.
Τα στατιστικά στοιχεία παρουσίασε η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Σούλα Ριζάκη και η εκπαιδευτικός η οποία συμμετείχε στη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας τους Νικολέτα Τσιούμαρη.
Φέτος στα δημόσια δημοτικά σχολεία φοιτούν 11.689 μαθητές, λιγότεροι κατά 73 σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα τρία ιδιωτικά του νομού 326 μαθητές. Η αναλογία μαθητών ανά τμήμα είναι 19,18 στα ιδιωτικά, ενώ ο μέσος όρος στα δημόσια σχολεία είναι 15,77.
Στα δημόσια νηπιαγωγεία της Μαγνησίας φοιτούν 2.739 παιδιά και συγκεκριμένα 1.134 προνήπια και 1.605 νήπια, με τον συνολικό αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 4,94% σε σχέση με πέρυσι, αύξηση που αποδίδεται στην υποχρεωτική πλέον προσχολική εκπαίδευση. Στα ιδιωτικά 24 προνήπια και 47 νήπια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία διαρροής των νηπίων. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος ο αριθμός των μαθητών στην Α’ τάξη είναι κατά πολύ αυξημένος από τον αριθμό των νηπίων της περσινής χρονιάς.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές των νηπιαγωγείων ήταν πέρυσι 1.458, ενώ φέτος στην Α’ τάξη ενεγράφησαν 1.923 μαθητές, που σημαίνει ότι πέρυσι 465 μαθητές δεν φοίτησαν στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Σε ό,τι αφορά στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, σε αυτά εντάσσεται το 23,83% του συνόλου του μαθητικού δυναμικού και οι μαθητές τους έχουν αυξηθεί από πέρυσι σημαντικά και συγκεκριμένα κατά 389, ποσοστό 16,24%.
Εκτός των στοιχείων που δίνουν την εικόνα του μαθητικού δυναμικού σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, παρουσιάστηκε η ανοδική εξέλιξη των οργανικών θέσεων δασκάλων και νηπιαγωγών, καθώς και η αύξηση των δεικτών σε προγράμματα εκπαιδευτικής υποστήριξης στα δημοτικά σχολεία και κυρίως σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου