ΤΟΠΙΚΑ

Tεχνίτες και πωλητές

tεχνίτες-και-πωλητές-851206

Με εθελοντές ενισχύθηκε το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποστήριξης της Απασχόλησης του Δημοτικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού Βόλου (ΔΕΟΒ)
μετά από συνεργασία με το ΔΟΥΚ, μέσω του οποίου γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία με τις τοπικές επιχειρήσεις για τον απευθείας εντοπισμό θέσεων εργασίας και την προώθηση των ανέργων σε αυτές.

Η σημαντική βοήθεια που προσέφεραν οι εθελοντές αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε διάστημα 1,5 μήνα συνολικά 76 επιχειρήσεις του Ν. Μαγνησίας έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες του Κέντρου Υποστήριξης της Απασχόλησης (ΚΥΑ), αφού το εμπιστεύτηκαν για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας των επιχειρήσεών τους. Χρησιμοποιώντας την πλούσια σε ειδικότητες βάση ανέργων που διαθέτει το Κέντρο, αλλά και την εμπειρία από την καθημερινή επαφή που οι σύμβουλοι εργασίας έχουν αναπτύξει με τους ενδιαφερόμενους – ανέργους, παρουσιάζεται και περιγράφεται στον εργοδότη μια πλήρης εικόνα για την προσωπικότητα και τις δεξιότητες των ανέργων.

Χρησιμοποιώντας την πλούσια σε ειδικότητες βάση ανέργων που διαθέτει το Κέντρο, αλλά και την εμπειρία από την καθημερινή επαφή που οι Σύμβουλοι εργασίας έχουν αναπτύξει με τους ενδιαφερόμενους- ανέργους, παρουσιάζεται και περιγράφεται στον εργοδότη μια πλήρης εικόνα για την προσωπικότητα και τις δεξιότητές των ανέργων.

Ταυτόχρονα οι άνεργοι με τη στήριξη των Συμβούλων εκπαιδεύονται σε επικοινωνιακές δεξιότητες και τεχνικές παρουσίασης του εαυτού τους απέναντι στον εργοδότη, έτσι ώστε οι ανάγκες των εργοδοτών με τα προσόντα των εργαζομένων να εναρμονίζονται και κατά αυτόν τον τρόπο να επιτυγχάνεται η επαγγελματική ικανοποίηση και των δύο πλευρών.
Για θέσεις μάλιστα, εργασίας που προκύπτουν από το Τηλεφωνικό Κέντρο και αφορούν σε επιχειρήσεις της περιφέρειας του Νομού, το ΚΥΑ συνεργάζεται με τους αντίστοιχους φορείς και Δήμους (π.χ. Μούρεσι, Αλμυρός, Σκιάθος) για την προώθηση των ανέργων σε αυτές.
Το τμήμα, λοιπόν, αυτό προσφέρει άμεση πληροφόρηση στο Κέντρο Υποστήριξης Απασχόλησης, αλλά επιπλέον λειτουργεί και ως «σταθμός παρατήρησης» της τοπικής αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα :
Στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, υπήρξε επικοινωνία με 161 τοπικές επιχειρήσεις.
Αναλυτικά, από αυτές, 76 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προέκυψαν 121 κενές θέσεις εργασίας ενώ οι ειδικότητες που είχαν την μεγαλύτερη ζήτηση ήταν αυτές του πωλητή, γενικών καθηκόντων, τεχνικά επαγγέλματα, οδηγοί και εργάτες σε εργοστάσια αλλά και ειδικότητες όπως μονταδόροι, τορναδόροι, ηλεκτροσυγκολλητές, στραντζαδόροι, φανοποιοί, βαφείς, χειριστές γερανών ζητήθηκαν από επιχειρήσεις, αλλά δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι άνεργοι που να ανταποκρίνονται σε αυτές. Οι περισσότερες θέσεις απευθύνονταν στο αντρικό φύλο σε ηλικίες από 25-45 ετών

Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν μόνιμη απασχόληση, ενώ οι ώρες εργασίας ποίκιλαν ανάλογα με την ειδικότητα που ζητείται, αλλά και με το είδος και με το περιβάλλον της επιχείρησης (ώρες εργοστασίου, ώρες καταστημάτων, μερική απασχόληση κ.ά).

Από τα στατιστικά αυτά δεδομένα του Κέντρου Υποστήριξης Απασχόλησης του ΔΕΟΒ, χάρη στη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των εθελοντών (Αλμπανίδη Ελένη, Ζορμπά Κερασία, Ηλιάδη Μαριάννα, Καραβίδα Γλυκερία, Κουκουβίνου Ελένη), αλλά και των Συμβούλων εργασίας (Μπούρα Ιωάννα και Τσαλούχου Αριάδνη), μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου δόθηκε ένας πιο ολοκληρωμένος χαρακτήρας στη δομή του «Κέντρου Υποστήριξης της Απασχόλησης» του ΔΕΟΒ, που το καθιστά σημαντικό εργαλείο υποστήριξης του τοπικού εργατικού δυναμικού.

Έναρξη νέων
προγραμμάτων κατάρτισης

Στο μεταξύ στον τομέα της κατάρτισης το προσεχές διάστημα έχει προγραμματιστεί από τον ΔΕΟΒ η υλοποίηση προγραμμάτων για άνεργους και εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 08/02/2008 άνεργοι μπορούν να καταθέτουν στη γραμματεία του Οργανισμού αιτήσεις για συμμετοχή στα εξής επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης:
Α) Διασφάλιση ποιότητας στην τυποποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων (απόφοιτοι Λυκείου – ΙΕΚ)
Β) Τεχνικές κατασκευών (απόφοιτοι Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου)
Γ) Συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού (απόφοιτοι Γυμνασίου – Λυκείου)
Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 400 ώρες με έναρξη υλοποίησης το Μάρτιο του 2008 και εκπαιδευτικό επίδομα 4,40 € ανά ώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η κατοχή κάρτας ανεργίας σε ισχύ καθώς και σχετικό παραπεμπτικό από τον ΟΑΕΔ της περιοχής.
Επιπλέον μέχρι την 31/01/2008 εργαζόμενοι μπορούν να καταθέτουν στη γραμματεία του ΔΕΟΒ αιτήσεις για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης που στοχεύουν στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων χρήσης Η/Υ και οδηγούν κατόπιν εξετάσεων στην απόκτηση πιστοποίησης ECDL. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 100 ώρες με έναρξη υλοποίησης τον Φεβρουάριο του 2008 και χωρίς οικονομική συμμετοχή ή επιδότηση των συμμετεχόντων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου