ΤΟΠΙΚΑ

Φοίτηση νηπίων σε βάρος των προνηπίων…

φοίτηση-νηπίων-σε-βάρος-των-προνηπίων-851206

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Ζίκος εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των νηπίων που θα κληθούν να φιλοξενήσουν οι αίθουσες των μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης του δημοσίου θα αυξηθεί στα 1.900. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε και να καλύψουμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες 2.000 περίπου νηπίων», δήλωσε ο κ. Ζίκος.
Με ποιον τρόπο όμως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος τα νηπιαγωγεία, όταν το μαθητικό τους δυναμικό θα είναι κατά 500 περίπου νήπια περισσότερα από το περσινό σχολικό έτος;
«Γίνεται κατανοητό ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα νήπια έναντι των προνηπίων. Μόνο στις περιπτώσεις που θα υπάρξουν κενές θέσεις σε νηπιαγωγεία θα γίνουν δεκτά τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας», ανέφερε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες οικογένειες θα αναγκαστούν να προσθέσουν στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό το ποσό που θα απαιτηθεί, ώστε το παιδί να ενταχθεί μεν στην προσχολική εκπαιδευτική διαδικασία αλλά όχι σε δημόσιο σχολείο, με δεδομένο ότι στο δημόσιο σχολείο δεν απαιτούνται τροφεία ή άλλου είδους αμοιβή. Το αντίθετο συμβαίνει με τους παιδικούς σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς. Μονόδρομος φαίνεται ότι θα αποτελέσουν για αυτές τις περιπτώσεις οι παιδικοί σταθμοί, δημοτικοί και ιδιωτικοί, με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να επιβαρυνθούν με το αντίστοιχο κόστος.
Υπενθυμίζεται ότι από τη νέα σχολική χρονιά η φοίτηση των νηπίων είναι υποχρεωτική για τα παιδιά τα οποία μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2007 συμπληρώνουν ηλικία μέχρι πέντε ετών.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για την προετοιμασία του νέου έτους διδασκαλίας, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν κενές θέσεις, γίνονται δεκτά τα νήπια δεύτερης ηλικίας, δηλαδή τα προνήπια.
Οι εκπαιδευτικοί πάντως από την πλευρά τους έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να ιδρύσουν τμήματα Νηπιαγωγείων την επόμενη χρονιά.
Θέση των δασκάλων και νηπιαγωγών είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να πάρει όλα τα μέτρα για την υποδοχή των νηπίων στα δημόσια Νηπιαγωγεία και συγκεκριμένα αυξάνοντας τη χρηματοδότηση, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και προχωρώντας σε προσλήψεις των νηπιαγωγών που απαιτούνται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου