ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις στη Μαγνησία υπό το φως της πανσέληνου

εκδηλώσεις-στη-μαγνησία-υπό-το-φως-της-772393

Διάπλατα ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό αρχαιολογικοί χώροι και ειδυλλιακές περιοχές της Μαγνησίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, κάτω από το φως της πανσέληνου. Εκδηλώσεις λόγου και μουσικής συνθέτουν το πρόγραμμα στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσέληνου, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, σημειωτέον, από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσέληνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Η πανσέληνος του Αυγούστου έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Στη Νέα Αγχίαλο

Οι εκδηλώσεις στη Μαγνησία ξεκινούν το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 21.00 στον αρχαιολογικό χώρο της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Αγχίαλο, με συναυλία χορωδιακής μουσικής με άγνωστα έργα Θρακών μουσουργών και κλασικών συνθετών. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Αγχιάλου, ο Σύλλογος Αγχιαλιτών Αθήνας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πεντάφωνη χορωδία και η ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης θα ερμηνεύσει τον ύμνο Confite bortibi, Domine του Giovanni Battista Pergolesi και έργα των Mozart και Franck. Κορυφαία όμως στιγμή της εκδήλωσης αποτελεί η ερμηνεία άγνωστων έργων Θρακών μουσουργών του 19ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην εποχή μας. Συμμετέχουν ως σολίστ οι μονωδοί Ριψιμέ Ντανιελιάν και Παναγιώτα Παρούση. Το σύνολο διευθύνει ο αρχιμουσικός Θανάσης Τρικούπης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην Ανω Κερασιά

Μουσική βραδιά διοργανώνεται, παράλληλα, στο «Τσαΐρι» της Aνω Κερασιάς το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 19.30. Διοργανωτές είναι η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ζαφείρης Κουκουσέλης, Ζωή Τσαλαβρέτα, Δημήτρης Μπεφάνης, Κώστας Ζεμπίλας, Γιάννης Κουκουσέλης και Μαριάννα Λούμα.

Θα προηγηθεί αφηγηματικό δρώμενο «Παραμύθια κάτω από το φεγγάρι» από τον Πανελλήνιο Ομιλο Φίλων Αφήγησης (αφηγήτρια Λίλη Λαμπρέλλη) με τρία νυχτερινά παραμύθια που έρχονται από μακριά, την Κίνα, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην αυλή του Μουσείου

Αφιερωμένη στον «ποιητή της θάλασσας» Νίκο Καββαδία είναι η ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση που διοργανώνει, με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 9μ.μ. στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης είναι «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», βασισμένος στον γνωστό στίχο του ποιητή και περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια, εκτελεσμένα με φρέσκια ματιά από τον Τόλη Κόκκινο, που έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια και τη διεύθυνση ορχήστρας, σε συνεργασία με την Μπέττυ Νικολέση που επιμελήθηκε την επιλογή των ποιημάτων και κειμένων, αλλά και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Εννέα καλλιτέχνες, μουσικοί και ηθοποιοί, φιλοδοξούν να συντροφέψουν το κοινό, αλλάζοντας πολλές φορές ρόλους, καθώς ηθοποιοί τραγουδούν και μουσικοί ερμηνεύουν.

Ερμηνεύουν, τραγουδούν, παίζουν οι Βλάσης Ζώτης, Στράτος Μεγκές, Μπέττυ Νικολέση, Τόλης Κόκκινος, Δημήτρης Νάσσιος, Φάνης Παναγιώτόπουλος, Φίλιππος Ρέτσιος, Γιώργος Σταμούλης, Αγγελος Τσιριγωτάκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας

Το θέατρο «Αλώνι», που βρίσκεται στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, ολοκληρώνει το καλοκαιρινό φεστιβάλ στην πανσέληνο του Αυγούστου, με την εκδήλωση που διοργανώνεται την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ.

Με αφορμή την πανσέληνο, δίνει τη δυνατότητα σε θεατές πεζοπόρους να απολαύσουν το δίκτυο ενός πανέμορφου μονοπατιού που συνδέει το Μουσικό Χωριό (Άγιο Λαυρέντη) και το θέατρο «Αλώνι» (Αγιος Γεώργιος) και τη συναυλία ινδικής μουσικής Samvad Trio.

Oι θεατές και οι πεζοπόροι δίνουν ραντεβού για να απολαύσουν κάτω από τη μεγάλη πανσέληνο ινδικούς ήχους. Η συγκεκριμένη διαδρομή μήκους 5χιλιομέτρων κινείται στο παλιό παραδοσιακό καλντερίμι – μονοπάτι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που για αιώνες συνέδεε τις τοπικές κοινωνίες πολιτιστικά, εμπορικά και θρησκευτικά. Η τιμή εισόδου είναι 10 ευρώ. Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες για την πεζοπορία στο www.theatroaloni.gr και στο τηλέφωνο 6973339142.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου