ΤΟΠΙΚΑ

Βορά στις τράπεζες επαγγελματίας τουρισμού στο Πήλιο

βορά-στις-τράπεζες-επαγγελματίας-του-125825

Στα δίχτυα τραπεζών με αφορμή επένδυση στον τομέα του τουρισμού μπλέχτηκε 57χρονη Βολιώτισσα επαγγελματίας, η οποία σήμερα απειλείται με κατάσχεση του ξενώνα που χρησιμοποιεί και ως πρώτη κατοικία, σε περιοχή του Πηλίου.

Η επιχειρηματίας βρέθηκε χθες στα Δικαστήρια Βόλου όπου είχε προαναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν τρεις πλειστηριασμοί ακινήτων, ο ένας από τους οποίους αφορούσε στο ακίνητό της.

Οι πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν, καθώς λόγω της αποχής μέχρι τις 31 Μαρτίου κανείς συμβολαιογράφος δεν μετέβη στο Ειρηνοδικείο, όπου συνεχίστηκε η κινητοποίηση διαμαρτυρίας από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τα μέλη του Κινήματος Πολιτών κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών για την εκποίηση της λαϊκής περιουσίας.

Η 57χρονη επιχειρηματίας του τουρισμού που ήταν παρούσα, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το πρόβλημά της.

Τράπεζα βγάζει στο σφυρί το ένα και μοναδικό της ακίνητό, το οποίο στεγάζει την ίδια και τον σύζυγό της αλλά λειτουργεί και ως ξενώνας. Επρόκειτο για μία επένδυση ζωής. Η 57χρονη εργαζόταν από το ‘78 ακόμη. Το 2000 αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακαίνιση δύο διατηρητέων κτιρίων σε περιοχή του Πηλίου και να φτιάξει τον ξενώνα.

Η επιχειρηματίας και ο σύζυγός της πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να καταφέρουν να φτιάξουν την τουριστική μονάδα. Πούλησαν αγροτεμάχια, σπίτια, τα πάντα.

Το 2000 η επιχειρηματίας επένδυσε συνολικό ποσό 950.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 500.000 ευρώ ήταν από δάνειο. Δυστυχώς, ενώ η επένδυση υλοποιήθηκε και μέχρι το 2009 πήγαιναν όλα καλά στην πορεία λόγω της κρίσης, άρχισαν τα προβλήματα και περιήλθε σε οικονομική αδυναμία.

Σήμερα η 57χρονη ζητεί από την τράπεζα να πληρώνει για δύο χρόνια κάθε μήνα το ποσό των 2.500 ευρώ και ύστερα να επανεξεταστεί τι θα γίνει με τη ρύθμιση του χρέους της, το οποίο φτάνει σήμερα στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Εντούτοις, η τράπεζα αρνείται και αντιπροτείνει να καταβληθεί εφάπαξ το ποσό των 30.000 ευρώ και η οφειλέτης να καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 5.000 ευρώ.

«Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθώ σε αυτή την πρόταση» τονίζει. «Όσες φορές και αν προσπάθησα να βρω λύση έπεσα σε τοίχο. Η τράπεζα δεν θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία προστασία από το κράτος και τη Δικαιοσύνη», ανέφερε.

Ο σύζυγός της επιχειρηματία έχει καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο Βόλου για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη. Είναι ιδιοκτήτης κατά 50% του ακινήτου, όμως είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος.

Η αίτησή του δεν έγινε δεκτή και σήμερα αναμένει να εξεταστεί η ένσταση που κατέθεσε για ανακοπή οποιουδήποτε μέτρου πλειστηριασμού μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Δυστυχώς, όμως, σημειώνει η επιχειρηματίας, ενώ αναμένεται απόφαση Δικαστηρίου, η τράπεζα, η οποία αρνείται να ρυθμίσει τις οφειλές, έβγαλε το ακίνητό στο σφυρί και μάλιστα με τιμή πρώτης προσφοράς πολύ πιο μικρή από την αντικειμενική του αξία.

«Εγώ σήμερα είμαι 57χρονών και έχω πολλά χρόνια ακόμη μπροστά μου μέχρι να βγω στη σύνταξη. Αν μας πετάξουν στον δρόμο, τι θα κάνουμε; Μία ζωή δουλεύουμε και παρόλα αυτά σήμερα βρισκόμαστε σε τραγική θέση» είπε η ίδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου