ΤΟΠΙΚΑ

Aγριο «φοροκυνηγητό» γιατρών

aγριο-φοροκυνηγητό-γιατρών-21785

«Φοροταμπλάς» για δεκάδες γιατρούς και οδοντίατρους στον Βόλο. Το 2012 συμμετείχαν στο πρόγραμμα πρόληψης υγείας, έκαναν δωρεάν εξετάσεις και χορηγούσαν πιστοποιητικό υγείας για τα παιδιά που ήταν έτοιμα να φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.

Τις τελευταίες μέρες δεκάδες γιατροί και οδοντίατροι στο Βόλο, έλαβαν μπιλιετάκια από την Α΄ΔΟΥ Βόλου προκειμένου να προσέλθουν για να προσκομίσουν τα βιβλία Ασθενών που ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν το 2012, (σήμερα έχουν καταργηθεί), ώστε να γίνει διασταύρωση, αν εκδόθηκαν αποδείξεις αφενός και αφετέρου αν είχαν καταγραφεί οι αντίστοιχες επισκέψεις στα βιβλία επίσκεψης, για τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν εκείνη την περίοδο!

Να σημειωθεί, ότι τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά εκδίδονταν δωρεάν από τους γιατρούς. Επίσης δεν καταβάλλονταν αντίτιμο για την επίσκεψη, καθώς η χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών για την εγγραφή των μαθητών στο Δημοτικό και τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ήταν ενταγμένη σε πρόγραμμα πρόληψης που υλοποιείται από το 1989 από το υπ. Υγείας σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας.

Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα, προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως οι γιατροί, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρών και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είχαν ζητήσει από το ΣΔΟΕ, να μην υπάρχει συσχετισμός ή αντιστοίχιση των βιβλιαρίων υγείας με τα βιβλία ασθενών. Οι γιατροί ήταν ωστόσο υποχρεωμένοι να κόβουν μηδενικές αποδείξεις.

Όσοι δεν το έπραξαν, τώρα κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους αυτή την αβλεψία, όπερ σημαίνει πρόστιμο 250 ευρώ για κάθε ιατρικό πιστοποιητικό.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Να σημειωθεί, πως οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, όταν εξετάζουν ασθενείς και δεν λαμβάνουν αμοιβή για διάφορους λόγους, καθώς μπορεί να βρεθούν να πληρώνουν και τσουχτερά πρόστιμα.

Ειδικότερα οι γιατροί που θα εξετάσουν δωρεάν ακόμη και συγγενείς τους ή συναδέλφους τους, κινδυνεύουν σε έναν έλεγχο από τη οικονομική αστυνομία ή την εφορία, αφού έχει ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι λένε πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προκειμένου βέβαια να αυξηθούν και τα χρηματικά ποσά από πρόστιμα.

Τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας κάνουν αντιπαραβολές στοιχείων, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχει συμμετοχή ασθενούς από παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ που δεν ταιριάζει με την απόδειξη που εκδόθηκε. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 500 ευρώ.

Οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις επικαλούνται τον σχετικό νόμο αφού προβλέπεται με ειδικές διατάξεις ξεκάθαρα η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών χωρίς αμοιβή (δωρεάν) από τους ιατρούς του μέσω του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Όπως σημειώνεται: «Ο ιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή ή με μειωμένη αμοιβή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, με βάση κριτήρια, που είναι κοινωνικώς πρόσφορα, παραδεκτά και σύμφωνα με το βαθύτερο ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος. Ο ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της ιατρικής» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου