ΤΟΠΙΚΑ

Ποινή φυλάκισης σε 54χρονο Βολιώτη για χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού

ποινή-φυλάκισης-σε-54χρονο-βολιώτη-για-χ-29147

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου καταδίκασε χθες έναν 54χρονο Βολιώτη σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, με έφεση που να έχει αναστέλλουσα δύναμη, για χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού. Ο 54χρονος απευθύνθηκε στις 23 Μαρτίου 2017 στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και ζήτησε τη χορήγηση πιστοποιητικού, λέγοντας στον γιατρό ότι το παιδί του, με αναπηρία σε ποσοστό 80%, αντιμετώπιζε και επιπλέον προβλήματα με την αναπνοή του.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε από γιατρό του Νοσοκομείου Βόλου πιστοποιητικό με γνωμάτευση για πνευμονολογικά προβλήματα, προκειμένου να συνδέσει το σπίτι του με το ρεύμα που του είχε κόψει η ΔΕΗ ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να στηρίξει το παιδί με οξυγόνο. Εντούτοις, η εν διαστάσει σύζυγός του απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη και κατήγγειλε ότι το παιδί δεν αντιμετωπίζει πνευμονολογικά προβλήματα.

Έτσι χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε τόσο ο πατέρας του παιδιού όσο και ο γιατρός του Νοσοκομείου Βόλου που είχε υπογράψει το πιστοποιητικό.

Ο 54χρονος κάθισε στο εδώλιο του δικαστηρίου αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας και της χρήσης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού. Ο γιατρός του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου δικάστηκε για χορήγηση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου απάλλαξε τον γιατρό από την κατηγορία, καθώς όπως είπε ο εισαγγελέας έδρας δεν είχε άμεσο δόλο. Όμως, ο γιατρός κινδύνεψε να χάσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ο ίδιος απολογούμενος στο δικαστήριο είπε για τον συγκατηγορούμενό του: «Μου είπε “μου έκοψαν το ρεύμα”. Έχω μηχάνημα για το παιδί για χρήση οξυγόνου. Επειδή το παιδί είναι άρρωστο, φοβάμαι μη πάθει κάποια επιπλοκή. Επρεπε να βοηθήσω, ώστε το παιδί να μη έχει κίνδυνο. Δεν είχε μόνο κίνδυνο με την αναπνοή, είχε και άλλα προβλήματα υγείας. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν έπεφτε από τις σκάλες. Αν πάθαινε κάτι το παιδί, δεν θα με κατηγορούσαν για αμέλεια;», διερωτήθηκε ο γιατρός.

Το δικαστήριο απάλλαξε και τον 54χρονο από το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας, αλλά τον έκρινε ένοχο για το δεύτερο αδίκημα, της χρήσης του ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

Ο 54χρονος φέρεται να χρησιμοποίησε το επίμαχο πιστοποιητικό ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχαν πνευμονολογικά προβλήματα, και επίσπευσε τη διαδικασία σύνδεσης του σπιτιού του με το ρεύμα, ενώ ήταν ούτως ή άλλως δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου, αλλά δεν είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξή του σε αυτό.

Η εν διαστάσει σύζυγος του 54χρονου ήταν κάθετη στο δικαστήριο ότι το παιδί δεν αντιμετωπίζει πνευμονολογικά προβλήματα.

Μάλιστα, διέκοπτε ανά διαστήματα τη δίκη -ενώ εξετάζονταν μάρτυρες και απολογούνταν οι κατηγορούμενοι- λέγοντας «λέτε ψέματα», με αποτέλεσμα η πρόεδρος του Τριμελούς να ζητήσει την αποχώρησή της από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο 54χρονος καταδικάστηκε με κατά πλειοψηφία απόφαση του δικαστηρίου, καθώς μειοψήφησε ένας σύνεδρος που ζήτησε την αθώωσή του και από την αυτήν κατηγορία, της χρήσης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου