ΤΟΠΙΚΑ

Αφρικανική σκόνη χθες και στον Βόλο

αφρικανική-σκόνη-χθες-και-στον-βόλο-72893

«Θαμμένος» στην αφρικανική σκόνη ξύπνησε χθες ο Βόλος. Πάνω σε αυτοκίνητα, βεράντες, αυλές, πεζοδρόμια και δρόμους υπήρχε ένα λεπτό στρώμα σκόνης. Το τοπίο στην πόλη θύμισε… Σαχάρα, ενώ η «σκονισμένη» ατμόσφαιρα προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι ευνόησαν τη μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα στον Βόλο. Το πρωινό ξύπνημα βρήκε την πόλη καλυμμένη με σκόνη σε κάθε σημείο. Ακόμη και οι δρόμοι απέκτησαν ένα αχνό πορτοκαλί χρώμα εξαιτίας της σκόνης που κατακάθισε παντού. Μάταια επαγγελματίες προσπαθούσαν να απαλλαγούν από το πέπλο της σκόνης μπροστά στις επιχειρήσεις τους, ή οι νοικοκυρές να πλύνουν αυλές και βεράντες.

Εξαιτίας της μεταφοράς της σκόνης επικράτησε θολότητα στην ατμόσφαιρα και η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

«Συνηθισμένο φαινόμενο της άνοιξης», χαρακτήρισε τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική ο Νίκος Καντερές, πρώην διευθυντής πρόγνωσης της ΕΜΥ. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανέφερε ότι λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, με το νοτιοδυτικό ρεύμα που υπάρχει στα χαμηλά και στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η σκόνη άμμου από τη βόρεια Αφρική φτάνει μέχρι την Ελλάδα. Παράλληλα ο κ. Καντερές επεσήμανε ότι όταν το φαινόμενο συνδυάζεται με βροχή, έχει ως αποτέλεσμα τη λασποβροχή. Το φαινόμενο που σημειώθηκε και τις προηγούμενες μέρες, αναμένεται να διατηρηθεί «μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες στην ανώτερη ατμόσφαιρα», ενώ θα υποχωρήσει σταδιακά και θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, ο κ. Καντερές ανέφερε ότι θα σημειωθούν βροχές κατά διαστήματα, λόγω της διέλευσης χαμηλών βαρομετρικών, αλλά τα φαινόμενα δεν θα είναι έντονα στην περιοχή μας, ενώ η θερμοκρασία θα επανέλθει σε φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα.

Εξαιτίας της ατμόσφαιρας αρκετά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Δεδομένου μάλιστα ότι η αφρικανική σκόνη έχει συσχετιστεί με αύξηση στην εισαγωγή στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, από το Υπουργείο Υγείας δίνονται οδηγίες για τον περιορισμό της έκθεσης των ατόμων αυτών σε τέτοιες συνθήκες.

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν:

– Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα

– Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικών φαρμάκων.

– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στον λαιμό, θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου