ΤΟΠΙΚΑ

Πρόβα τζενεράλε ενόψει πανελληνίων

πρόβα-τζενεράλε-ενόψει-πανελληνίων-128280

Πρόβα τζενεράλε ενόψει πανελληνίων για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των γενικών λυκείων της Μαγνησίας, που συμμετείχαν μαζί με μαθητές της Α’ και Β’ τάξης λυκείου στην πρώτη φάση του 14ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Βιολογίας, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο. Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο σχολικό συγκρότημα των 8ου Γυμνασίου και 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου και σε αυτόν έλαβαν μέρος συνολικά 85 μαθητές (90 είχαν δηλώσει συμμετοχή) από 12 γενικά λύκεια του νομού.

Από την Α’ τάξη των λυκείων, στον διαγωνισμό συμμετείχαν 51 μαθητές από τη Β’ τάξη 13 και από τη γ’ τάξη 21 μαθητές. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 9 το πρωί με τη διανομή των θεμάτων, στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η εξέταση διήρκεσε τρεις ώρες και οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε 80 ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, η συμμετοχή τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό βιολογίας τους έδωσε μία… γεύση πανελλαδικών.

Και όπως διαπίστωσε μία από τις καθηγήτριες του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου που φιλοξένησε τον διαγωνισμό, η χημικός Θεοδώρα Γουρλά, «παρατηρείται σαφής στροφή των μαθητών τα τελευταία χρόνια προς τις θετικές επιστήμες ενώ ολοένα και περισσότεροι μαθητές δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε διαγωνισμούς που διοργανώνονται και αποκτούν εμπειρία πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις».

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ), που διεξάγεται σε σύνδεση με τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad – IBO), οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και έχει σκοπό την επιλογή και την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών της χώρας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη Βιολογία.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη φάση. Οι μαθητές της Α’ ή της Β’ Λυκείου που θα διακριθούν αποκτούν πλεονέκτημα για τη συμμετοχή τους σε επόμενες φάσεις του διαγωνισμού.

Στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Κυριακή 18 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν οι 24 πρώτοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που απέκτησαν το δικαίωμα αυτό στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του 2017 ως μαθητές της Β΄ Λυκείου τότε (και τώρα μαθητές της Γ΄ Λυκείου).

Στην τρίτη φάση του διαγωνισμού θα λάβουν μέρος οι 12 πρώτοι μαθητές της δεύτερης φάσης και, αφού δεχθούν στοιχειώδη εργαστηριακή κατάρτιση, θα εξεταστούν σε εργαστηριακές τεχνικές και θα αξιολογηθούν συνολικά.

Ο χρόνος και ο τόπος θα οριστεί μετά το τέλος της δεύτερης φάσης (και εντός του Απριλίου 2018).

Οι τέσσερις πρώτοι μαθητές της τρίτης και τελικής φάσης του διαγωνισμού θα συγκροτήσουν την Ελληνική ομάδα συμμετοχής που θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στο Syrah του ΙΡΑΝ. Οι μαθητές που θα διακριθούν με πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο στην Ολυμπιάδα (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα) αποκτούν τη δυνατότητα εγγραφής σε πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους σε αυτά, η Βιολογία περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου