ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή σκηνικού χθες στην εφορία Βόλου για τις πινακίδες

αλλαγή-σκηνικού-χθες-στην-εφορία-βόλο-175521

Αλλαγή σκηνικού χθες το πρωί, πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου χρόνου, στην εφορία Βόλου και στο Γραφείο Αυτοκίνητων (Τμήμα συμμορφώσεως και σχέσεων φορολογουμένων), όπου μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2017, οι Βολιώτες κατέθεταν σωρηδόν πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και δήλωναν ακινησία, προκειμένου να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας.

Χθες, οι ουρές που σχηματίστηκαν στο γραφείο αυτοκινήτων στη ΔΟΥ Βόλου ήταν για τον αντίθετο ακριβώς λόγο. Ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν καταθέσει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, έσπευδαν να τις πάρουν πίσω, αφού πρώτα φρόντισαν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018.

Περίπου 50 συναλλασσόμενοι απευθύνθηκαν στην εφορία για επιστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας, τις οποίες στην πλειοψηφία τους είχαν παραδώσει το 2016. Υπήρχαν όμως και συναλλασσόμενοι που είχαν σε ακινησία το όχημα τους για περίπου μία 5ετία από το 2013 και αποφάσισαν φέτος να πάρουν πίσω τις πινακίδες και να ξεκινήσουν να το κυκλοφορούν.

Σημειώνεται ότι όσοι παραδίδουν πινακίδες και δηλώνουν ακινησία για να ξαναθέσουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους, οφείλουν να καταβάλλουν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Εκτός από εκείνους που έσπευσαν να πάρουν πινακίδες, υπήρχαν επίσης και ιδιοκτήτες οχημάτων που συνέχισαν και χθες να καταθέτουν πινακίδες για να μην πληρώσουν τέλη. Σημειώνεται ότι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας πήρε παράταση έως την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, και έως την ίδια ημέρα γίνεται και η κατάθεση πινακίδων στην εφορία Βόλου, που λειτουργεί καθημερινά έως τη 1 το μεσημέρι.

Στα υποκαταστήματα τραπεζών στον Βόλο, που παραμένουν ανοιχτά έως τις 2:30 το μεσημέρι (την Παρασκευή έως τις 2μ.μ.) και στα ΕΛ.ΤΑ. που λειτουργούν με συνεχόμενο ωράριο από τις 7:30π.μ. έως τις 8:30μ.μ., η κίνηση χθες για πληρωμή τελών κυκλοφορίας, μετά την παράταση που δόθηκε ήταν περιορισμένη.

Λιγοστοί έσπευσαν να πληρώσουν στα γκισέ, εκτιμάται όμως ότι στην υποτονική κίνηση συνέβαλε τόσο ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν έως την περασμένη Παρασκευή, όσο και το γεγονός ότι χθες ήταν κλειστή η αγορά και κάποιοι άφησαν τις υποχρεώσεις τους για σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι μπορούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας έως την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου. Η παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών ισχύει και για την παράδοση πινακίδων, ενώ όσοι δεν τα πληρώσουν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν αμετάβλητα συγκριτικά με πέρυσι, και οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ η επιβολή των προστίμων γίνεται άμεσα και αυτόματα.

Στην περίπτωση πάντως που ο ιδιοκτήτης του οχήματος θέλει να καταθέσει τις πινακίδες, θα πρέπει να προσέλθει στην εφορία έχοντας μαζί του τα εξής δικαιολογητικά:

-Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

-Πινακίδες

-Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.

-Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους

-Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

-Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση εάν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟY

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου