ΤΟΠΙΚΑ

Ταξίδι στην ιστορία… πριν την επιβίβαση στα αστικά λεωφορεία

ταξίδι-στην-ιστορία-πριν-την-επιβίβα-193421

Ταξίδι στην ιστορία, πριν από την επιβίβαση στα λεωφορεία για τον προορισμό τους, κάνουν οι επιβάτες του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, περιμένοντας στη στάση της γραμμής… Οι στάσεις στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης έχουν αλλάξει όψη. Ανανεώθηκαν, εξωραΐστηκαν και τα εκδοτήρια «ντύθηκαν» με φωτογραφίες – ντοκουμέντα, μέσα από τις οποίες καταγράφεται η εξέλιξη των αστικών μεταφορών παράλληλα με την αλλαγή της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου Α.Ε., Παναγιώτη Γιόλα, έχει ξεκινήσει επιχείρηση… εξωραϊσμού των στάσεων, εκδοτηρίων και αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων στο κέντρο της πόλης.

Σε Ιάσονος, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη και Ιωλκού η αλλαγή είναι εμφανής.

Οι στάσεις βάφονται, αλλάζουν τα πολυκαρβονικά πάνελ, καθαρίζονται τα αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα, άλλαξαν οι τέντες στα εκδοτήρια και μπήκε πρόβολος για να μη βρέχεται ο κόσμος, τοποθετήθηκε το λογότυπο της εταιρείας και τα κουβούκλια «ντύθηκαν» με φωτογραφίες.

Σύγχρονο εκδοτήριο εισιτηρίων στη στάση στη Δημητριάδος, μετά την πλατεία Πανεπιστημίου

Στην Κ. Καρτάλη υπάρχουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το παρελθόν, στη Δημητριάδος έγχρωμες από το σύγχρονο παρόν.

«Πρόκειται για παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα γίνουν και σε άλλα σημεία. Κυρίως στο κέντρο της πόλης, όπου προστατεύονται από ενδεχόμενους βανδαλισμούς, Στην υπόλοιπη πόλη, θα γίνουν μικρότερες παρεμβάσεις», επεσήμανε ο κ. Γιόλας.

Η αναμονή στη στάση του λεωφορείου, είναι πλέον πιο ευχάριστη για τους επιβάτες του αστικού ΚΤΕΛ, που έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά στο παρελθόν και να θαυμάσουν μέσα από την καλλιτεχνική ματιά των φωτογράφων τις σύγχρονες ομορφιές της πόλης.

Ο παλιός οδηγός λεωφορείων με τη στολή και το πηλίκιό (τότε που… το κάπνισμα στα λεωφορεία δεν ήταν απαγορευμένο)

Ο οδηγός με τη στολή και το πηλίκιο

Ο Αναυρος στη δεκαετία του ’50, εκεί που σήμερα κάνουν στάση τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, η κεντρική προβλήτα του λιμανιού (σημερινός Οργανισμός Λιμένος Βόλου), που κάποτε «φιλοξενούσε» την αφετηρία των αστικών λεωφορείων, παλιά λεωφορεία και οι οδηγοί της εποχής, τότε που φορούσαν στολή και πηλίκιο… Φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο φόντο αποτυπώνουν στιγμές της πόλης και ταυτόχρονα την ιστορία των μεταφορών στον Βόλο. Στα εκδοτήρια της Κ. Καρτάλη «ζωντανεύει» η ιστορία του ΚΤΕΛ: από τότε, το 1930, που τα πρώτα αστικά λεωφορεία έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη του Βόλου, μέχρι το 1950 που πήραν νομική μορφή και οργανώθηκαν οι επιβατικές μεταφορές έως σήμερα, οπότε και το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου λειτουργεί με ανανεωμένο στόλο και εξυπηρετεί 12 λεωφορειακές γραμμές, καλύπτοντας όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, καθώς και γειτονικές περιοχές, με συνολικά 407 στάσεις.

Εισπράκτορας, όπου οι επιβάτες έκοβαν εισιτήριο

Ο σύγχρονος στόλος

Στη λεωφόρο Δημητριάδος αποτυπώνεται η σύγχρονη όψη του Βόλου και του στόλου των αστικών λεωφορείων: τα νέα σύγχρονα λεωφορεία, κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, το λιμάνι, η παραλία, το Δημαρχείο της πόλης, μια αεροφωτογραφία του Βόλου όπως είναι σήμερα.

Επόμενη παρέμβαση θα είναι στην κεντρική αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, απέναντι από τον σταθμό των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου