ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές γυμνασίων έστειλαν μήνυμα περιβαλλοντικής προστασίας

μαθητές-γυμνασίων-έστειλαν-μήνυμα-πε-253658

Παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΕΚΠΟΛ για την κλιματική αλλαγή, ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης και τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, και σήμερα μεταλαμπαδεύουν τη γνώση. Δεκάδες μαθητές παρακολούθησαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος την εκδήλωση «Η κλιματική αλλαγή, απειλή για το μέλλον», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τριών γυμνασίων του Βόλου, και συγκεκριμένα του 1ου, του 5ου και του 3ου.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σοφία Κανταράκη, επισήμανε ότι ένα στα δύο απορρίμματα σήμερα στο περιβάλλον είναι πλαστική σακούλα, και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης της.

Η πλαστική σακούλα μεταφέρεται με τη βοήθεια του αέρα από τους κάδους απορριμμάτων στη θάλασσα, διασπάται σε τόσα μέρη που είναι αδύνατο να συλλεχθεί και στη συνέχεια ταξιδεύει στις θάλασσα, ενώ επάνω της έχουν προσκολληθεί τοξικές ουσίες, που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στο θαλάσσιο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

«Οι μαθητές μας είναι ενεργοί πολίτες και γι’ αυτό οφείλουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε ώστε να ενημερώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις οικογένειές τους», πρόσθεσε η ίδια.

«Τα μηνύματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του νησιού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την εφαρμογή του προγράμματος για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Ο κ. Τζούμας τόνισε ότι από τη διάχυση του ερωτηματολογίου προέκυψε ότι όλες οι κατηγορίες θα προχωρούσαν με χαρά στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με πάνινη. «Χρειαζόμαστε απλώς καλύτερη ενημέρωση, και δύο στα τρία νοικοκυριά θα απαλλαχτούν από τη χρήση της. Οι επιχειρηματίες είναι επίσης πολύ θετικοί σε αυτή τη δράση» είπε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή για την κλιματική αλλαγή. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΠΟΛ, Βασίλης Χατζόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό επισήμανε ότι «ταυτιζόμαστε με αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στη Λάρισα, ενώ θα επισκεφτούμε και την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Η ΕΚΠΟΛ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα νέα άτομα ώστε να έχουν αύριο καλή αγωγή απέναντι στο περιβάλλον» επισήμανε.

Χρειαζόμαστε αλλαγή συνειδήσεως, τόνισε από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάνης, που απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στην εκδήλωση. «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για το μέλλον, και γι’ αυτό είναι αναγκαίο ένα σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μία δικαιοσύνη περιβαλλοντική, μία ισοκατανομή των περιβαλλοντικών βαρών μεταξύ των χωρών που είναι ανεπτυγμένες κι εκείνων που είναι αναπτυσσόμενες», τόνισε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου