ΤΟΠΙΚΑ

Μηδενίζει το κοντέρ των χρεών του σε τρίτους ο Δήμος Βόλου

μηδενίζει-το-κοντέρ-των-χρεών-του-σε-τρ-339012

Μηδενίζει το… κοντέρ των χρεών του ο Δήμος Βόλου, καθώς χθες εγκρίθηκε η επιχορήγησή του για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τρίτους. Στα δημοτικά ταμεία τις επόμενες ημέρες θα πιστωθεί ποσό ενός και πλέον εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια θα πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να δουν οι σχολικοί φύλακες, αλλά και ιδιοκτήτες εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν και δεν έχουν αποζημιωθεί, αρκεί να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, βάσει εγκυκλίου στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού οι δήμοι μπορούν να επιχορηγηθούν για να προχωρήσουν σε εκκαθάριση οφειλών προς τρίτους που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 30 Απριλίου 2016.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Οικονομική Υπηρεσία ξεκίνησε αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να τα καταθέσει και να επιχορηγηθεί με το αντίστοιχο ποσό. Αρχικά στο μητρώο δεσμεύσεων απεικονίζονταν οφειλές ύψους 680.324 ευρώ. Οι 680.324 ευρώ αφορούν σε οφειλές προς τρίτους. Διαπιστώθηκε όμως ότι υπήρχαν και οφειλές από απαλλοτριώσεις στο πλαίσιο του σχεδίου πόλης, που έχουν να κάνουν με αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις εκτάσεων στην Αγριά, την πλατεία Πανεπιστημίου, τον Βόλο και τη Ν. Ιωνία. Στα ληξιπρόθεσμα προστέθηκαν και ποσά που αφορούν σε μισθολογικές διαφορές και απαιτήσεις εργολάβων για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Το σύνολο των οφειλών απεστάλη στο Υπουργείο Εσωτερικών, και στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας βρίσκονταν σε διαρκή συνεργασία με στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να εγκριθούν τα ποσά της λίστας. Κάποιες οφειλές βγήκαν εκτός λίστας, επειδή δεν υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Εντός των ημερών, τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στο λογαριασμό του Δήμου Βόλου κι από εκεί στους δικαιούχους.

Ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ροή δημοτών στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε 100 δόσεις.

Όπως είναι γνωστό, βάσει του νέου νόμου οι οφειλέτες μπορούν να προσέρχονται και να ρυθμίζουν οφειλές που αφορούν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνονται έως 30 Νοεμβρίου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, Ανδρέας Ζέρβας στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου ευνοϊκού νόμου Ν.4483/2017 περί οφειλών προς τον δήμο, για οποιαδήποτε αιτία όπως τέλη, πρόστιμα, φόροι, κλήσεις ΚΟΚ, εισφορές, μισθώματα κλπ, καλεί εκ νέου τους συμπολίτες να δηλώσουν οικειοθελώς τις οφειλές τους μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017. Διευκρινίζεται ότι για την υπαγωγή μη βεβαιωμένων οφειλών απαιτείται η υποβολή αιτήσεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο τμήμα των Προσόδων του Δήμου Βόλου.

«Οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν και να καταβάλουν με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους έως 100 δόσεις μέχρι και στις 30 Νοεμβρίου 2017, στο Τμήμα του Ταμείου του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα του αρθρ. 52 του Ν.4483/2017», ανέφερε σε δήλωσή του.

Σημειώνεται ότι στα ταμεία του Δήμου Βόλου οφείλεται ποσό ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές πολιτών που αφορούν σε δημοτικό φόρο, τέλη ακίνητης περιουσίας, πολεοδομικά, μισθώματα, από προηγούμενα έτη, ακόμη και 20ετίας, αλλά και οφειλές της τελευταίας πενταετίας, όπως είναι τέλη κοινόχρηστων χώρων αλλά και τέλη καθαριότητας που εισπράττονται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου