ΤΟΠΙΚΑ

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησαν από τον Βόλο οι 20 μαθητές από τη Ρουμανία

με-τις-καλύτερες-εντυπώσεις-αναχώρησ-340710

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα καλοκαιρινών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως και τις 25 Αυγούστου 2017 στην πόλη του Βόλου για είκοσι μαθητές γυμνασίου και λυκείου προερχόμενους από τμήματα ελληνομάθειας της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου της Ρουμανίας. Με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Βόλου και σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Ιασίου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, ο Δήμος Βόλου υποδέχθηκε και φιλοξένησε την ομάδα νέων και των συνοδών καθηγητών τους από το Ιάσιο στους αθλητικούς ξενώνες του Δήμου Βόλου.

Κατά την εδώ παραμονή τους, εκτός από το εντατικό πρόγραμμα μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας που παρακολούθησαν, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη και τις ομορφιές της. Από την Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού προγραμματίστηκαν επισκέψεις στο Μουσείο της Πόλης, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. Σ. Τσαλαπάτα και σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές, ώστε οι φιλοξενούμενοι να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Εκτός από τα μαθήματα ελληνικών σε καθημερινή βάση, τις επισκέψεις σε μουσεία και τις εκπαιδευτικές εκδρομές, στους εκλεκτούς φιλοξενούμενους επιφυλάχθηκε υποδοχή στις 17 Αυγούστου 2017 στον χώρο του Δημαρχείου, όπου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Αργούς σε συνεργασία με τον σύλλογο “Αργοναύτες 2008” και τους απονεμήθηκαν αναμνηστικά αντικείμενα.

Η Ελληνική Κοινότητα Ιασίου, η οποία ιδρύθηκε το 1992 και απαρτίζεται από 120 μέλη ελληνικής καταγωγής και 180 φιλέλληνες, παραμένει ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.

Σκοπός της είναι η καλλιέργεια, η διατήρηση και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και των παραδόσεων της Ελλάδας, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων, διαλέξεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν πολυάριθμα τμήματα ελληνομάθειας όλων των επιπέδων, καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην διδασκαλία και προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για το 2017 έχουν εγγραφεί συνολικά 154 μαθητές! Επίσης, σύμφωνα με το ρουμανικό πλαίσιο νόμου για τις μειονότητες, λειτουργούν τάξεις ελληνικής γλώσσας και σε δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ιασίου, τις οποίες η Ελληνική Κοινότητα Ιασίου στηρίζει με κάθε τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιάσιο έχει καταταγεί πρώτο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με βαθμό επιτυχίας 100% στην τελευταία Διεθνή Μαθητική Ολυμπιάδα Νέας Ελληνικής Γλώσσας που διεξήχθη στο Βουκουρέστι.

Σήμερα, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, στo κτήριο Μουρτζούκου, λίγο πριν αναχωρήσουν οι μαθητές και οι συνοδοί τους για την Ρουμανία, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου κ. Δέσποινα Κότογλου τους υποδέχτηκε και τους απένειμε σε μια λιτή τελετή Βεβαιώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες με την σειρά τους ευχαρίστησαν θερμά την Αντιδήμαρχο προσωπικά και τον Δήμο Βόλου γενικότερα για την ποικίλη στήριξη που τούς παρείχε κατά την διεξαγωγή του προγράμματος, ενώ η Αντιδήμαρχος εκφράζοντας και ρητά την επιθυμία της να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο μέλλον, τόνισε: «Ελπίζω κατά την εδώ διαμονή σας να σάς δόθηκε η ευκαιρία να δείτε, να γνωρίσετε και να αισθανθείτε την Ελλάδα του χθες και του σήμερα! Ελπίζω επίσης, φεύγοντας από τον Βόλο, να έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί σας με την Ελλάδα σε βαθμό που πια εσείς οι ίδιοι να γίνετε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Ρουμανία.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου