ΤΟΠΙΚΑ

16 δισ. ευρώ «τσέπωσε» η φοροδιαφυγή

16-δισ-ευρώ-τσέπωσε-η-φοροδιαφυγή-510498

Στο υπέρογκο ποσό των 16 δισ. ευρώ έφτασε η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα το 2016. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν το Σάββατο στο 3ο επιστημονικό συνέδριο, που διοργάνωσε το περιοδικό «Επιχείρηση» και ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, με θέμα τον φορολογικό έλεγχο, αν μπορούσε να περιοριστεί έστω και ένα μέρος της φοροδιαφυγής, η Ελλάδα σήμερα θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Επικαλούμενος έρευνα ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού φορέα, οσύμβουλος επιχειρήσεων Βαγγέλης Μιχελινάκης, τόνισε ότι το Δημόσιο κάθε χρόνο χάνει δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της φοροδιαφυγής.

«Το ποσό αυτό έφτασε το 2016 στα 16 δισ. ευρώ, όταν το ποσό των δαπανών για τις συντάξεις ήταν 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να γλιτώσουμε ένα δισ. ευρώ, περικόπτοντας τις συντάξεις. Αν πιάναμε τη φοροδιαφυγή, έστω και κατά ένα μέρος, θα λύναμε το οικονομικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα χάνει το 21,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το πιο μεγάλο στις αναπτυγμένες χώρες, με το δεύτερο μεγαλύτερο να είναι αυτό της Ιταλίας 19%. «Απ’ ό,τι παράγεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο νόμιμα υπάρχει άλλο ένα 21% που παράγεται παράνομα και δεν καταγράφεται πουθενά. Το ποσό του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι περίπου 170 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, λοιπόν, άλλα 36 δισ. που είναι στη μαύρη οικονομία», είπε ο ίδιος, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία από τον ΟΟΣΑ για το 2016.

Ο κ. Μιχελινάκης εκτίμησε, πάντως, ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε καλό δρόμο με τη φοροδιαφυγή. «Αν καταφέρει να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τη φοροδιαφυγή και εισπράξει κάποια έσοδα από εκεί, ενδεχομένως θα σταματήσουμε κάποια στιγμή να είμαστε στην ιστορία αυτή των δανειστών, των μνημονίων ή το Δημόσιο θα μπορέσει να κάνει κάποιες κοινωνικές δαπάνες, να μη χρειαστεί να μειώσει συντάξεις ή να κάνει περαιτέρω περικοπές. Οι βάσεις ώστε το Δημόσιο να δύναται να δαπανήσει τα χρήματα που χρειάζεται, μπορούν να μπουν. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλιστούν υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού στην οικονομία. Μειώνοντας τη μαύρη οικονομία, δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Το προφίλ της φοροδιαφυγής

Γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, αλλά και υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι είναι αυτο, που παρουσιάζουν τα πιο υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Ο σύμβουλος επιχειρήσεων είπε ότι έχουν τη δυνατότητα πολλές φορές να μην εκδώσουν φορολογικά στοιχεία. «Με τις έμμεσες τεχνικές που παρουσιάσαμε μπορεί να ελεγχθεί και σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες ο τρόπος διακίνησης του χρήματος», είπε.

Η δεύτερη ομάδα με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής είναι επιχειρήσεις μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, φορολογούμενοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν πιο πολύπλοκους τρόπους, με υπεράκτιες εταιρείες και με διάφορα. «Και εδώ βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Με την πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να αντλούν στοιχεία συναλλαγής, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε χώρες που συνιστούν φορολογικούς παραδείσους», συμπλήρωσε.

Οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι

Ο ελεγκτής Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ- Α.Α.Δ.Ε.,Msc, Γιάννης Μανουσάκης είπε ότι ο συνηθέστερος τρόπος φοροδιαφυγής είναι η μη έκδοση αποδείξεων, ιδιαίτερα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, όπως είναι η έκδοση πλαστών εικονικών φορολογικών στοιχείων, ορισμένες πιο επιτηδευμένες, όπως είναι η μεταφορά μέρους δραστηριοτήτων επιχείρησης στο εξωτερικό, οι συναλλαγές με χώρες που έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, ή μη συνεργαζόμενες χώρες, όπου εκεί οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με την Ελλάδα.

«Κάθε φορά εμφανίζονται και νεότερες μέθοδοι φοροδιαφυγής και οι προσπάθειες της φορολογικής διοίκησης είναι να αναπροσαρμόζει συνεχώς τη μεθοδολογία και τη στρατηγική που ακολουθεί, ώστε να μπορέσει να συλλάβει ένα μεγάλο μέρος από τη φορολογητέα ύλη», είπε ο ίδιος.

Αναφερθείς σε παραδείγματα, είπε ότι οι έλεγχοι δείχνουν ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που ιδρύουν θυγατρικές στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο και διεξάγουν εκεί συναλλαγές, υπερτιμολογώντας την ελληνική επιχείρηση για τη μεταφορά κερδών στη Βουλγαρία ή την Κύπρο αντίστοιχα, όπου υπάρχουν σαφώς μικρότεροι συντελεστές.

Ακόμη, επιχειρήσεις μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες του εξωτερικού με ευνοϊκές επιχειρηματικές συνθήκες και φορολογικούς συντελεστές. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδείξουν αν η μεταφορά τους ήταν απόρροια επιχειρηματικής πρακτικής ή φοροδιαφυγής.

Υποχρέωση η ενημέρωση

Ο φορολογικός έλεγχος είναι ένα μεγάλο κομμάτι που ξεκινάει τώρα και θέλει μεγάλη προσοχή από τον κόσμο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Δημήτρης Παππάς, είπε ότι «η δική μας υποχρέωση είναι να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και να ενημερώνουμε τους πολίτες γι’ αυτή τη διαδικασία. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί εκεί στηρίζονται τα έσοδα του κράτους και αυτό είναι το εργαλείο, που έρχεται και από τους εξωτερικούς παράγοντες. Αυτές οι τεχνικές που αναπτύσσονται σήμερα, αυτές θα εφαρμοστούν», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου