ΤΟΠΙΚΑ

Μία στις δύο Εταιρείες φοροδιαφεύγουν

μία-στις-δύο-εταιρείες-φοροδιαφεύγου-688450

Μία στις δύο επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία δεν έχουν καμία δραστηριότητα εκεί, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι είναι εικονικές και φοροδιαφεύγουν.

Χθες σε εκδήλωση του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Μαγνησίας, παρουσιάζοντας τη μελέτη του για τη μεταφορά επιχειρήσεων σε άλλες χώρες, με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, ο λογιστής φοροτεχνικός Βαγγέλης Μιχελινάκης ενημέρωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών για την τελευταία τριετία μόνο στη Βουλγαρία μεταφέρθηκαν συνολικά 13.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 9.000 δεν απασχολούν ούτε ένα άτομο προσωπικό και οι 6.000 δεν έχουν καθόλου δραστηριότητα εκεί.

Ο κ. Μιχελινάκης τόνισε ότι από 1/1/17 η Γενική Γραμματεία Δημοσιών Εσόδων θα ξεκινήσει ελέγχους στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς επίκειται -και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα- να υπογραφεί συμφωνία με τις φορολογικές αρχές της βουλγαρικής χώρας, οι οποίες θα παραδώσουν τα οικονομικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο φοροτεχνικός επισήμανε ότι θα υπάρξει αναδρομική φορολογία για το εισόδημα που δεν δηλώθηκε, επιβολή προσαυξήσεων ανάλογα με το διάστημα που συνέβαινε η παράβαση και πρόστιμα για τη μη τήρηση των ελληνικών λογιστικών προτύπων. Και μάλιστα όλα αυτά, όταν η επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων θα έχει ήδη πληρώσει φόρο στη Βουλγαρία.

«Το όφελος που μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση μεταφοράς της έδρας για μία επιχείρηση μπορεί να είναι μικρό σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από έναν ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο, που θεωρούμε πολύ πιθανό ότι θα συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στις επιχειρήσεις που έχουν αποφασίσει να μεταφερθούν πραγματικά εκτός χώρας, αλλά για τις εικονικές μεταφορές επιχειρήσεων ή τις μεταφορές που αποσκοπούν στη φοροαποφυγή.

Ο κ. Μιχελινάκης τόνισε ενδεικτικά ότι για φοροαποφυγή μπορεί να κατηγορηθεί μία επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων που μεταφέρθηκε σε ξένη χώρα, αλλά εκεί δεν παρουσιάζει καμία δραστηριότητα και εκείνες που διατηρούν ένα υποκατάστημα στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση οι κυρώσεις είναι μικρότερες.

Στην ελληνική νομοθεσία, όπως εξήγησε, έχει ενσωματωθεί το άρθρο 58 του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε τεχνική διευθέτηση θα πρέπει να δικαιολογείται για συγκεκριμένο εμπορικό σκοπό.

Ο ίδιος είπε ότι οι επιχειρήσεις που δεν τεκμηριώνουν τον εμπορικό σκοπό τους, θα πρέπει είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είτε να διεθνοποιήσουν το αντικείμενο δραστηριοποίησής τους.

Ο ίδιος παρουσίασε συγκριτική μελέτη που εκπόνησε για τις διάφορες μορφές εταιρειών και με σειρά επιχειρημάτων τεκμηρίωσε ότι επιχειρήσεις με κέρδη που υπερβαίνουν τις 80.000 – 90.000 ευρώ είναι προτιμότερο να αλλάξουν την εταιρική τους μορφή και να μετατραπούν σε ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), ώστε να έχουν μικρότερη επιβάρυνση στις ασφαλιστικές τους εισφορές και τους διάφορους φόρους κατά 14%.

Από την πλευρά του, ο φοροτεχνικός εργασιολόγος Παλαιολόγος Λιάζος αναφέρθηκε στις αλλαγές του νέου φορολογικού συστήματος, επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν από αυτές.

Ειδική αναφορά έκανε στους συνταξιούχους, τονίζοντας ότι εάν σκοπεύουν να αυξήσουν το εισόδημά τους και να πιάσουν δουλειά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν αυτό το πράξουν τώρα -και δεν είναι δηλαδή εργαζόμενοι από παλιά- τότε θα δουν μείωση στην κύρια και επικουρική τους σύναξη κατά 60% και άρα θα πρέπει να σκεφτούν αν πραγματικά αξίζει κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι από 1/1/17 οι πολλαπλά εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν εισφορές για όλες τις εργασίες τους, ενώ για όλους τους ασφαλισμένους θα εφαρμόζεται ενιαίος συντελεστής που θα στηρίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και αν κανείς διαπράττει φοροδιαφυγή, τότε ταυτόχρονα θα κατηγορείται και θα εισφοροδιαφυγή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου