ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτικο αίμα στη Διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

βολιώτικο-αίμα-στη-διοίκηση-του-ιδρύμ-536872

«Bολιώτικο αίμα» στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, που έλκει την καταγωγή του από την Αργαλαστή, και πολύ συχνά επισκέπτεται μαζί με την οικογένειά του τη γενέτειρά του, αφού στην Πάλτση διαμένει μόνιμα πλέον ο πατέρας του, ορίστηκε να συμμετέχει στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού με πρόεδρο τον γνωστό ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που εγκαινιάστηκε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, είναι 630 εκατομμύρια ευρώ (867 εκατομμύρια δολάρια), ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ (6 εκατομμυρίων δολαρίων) έκαστη, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετάβαση στα νέα τους κτήρια.

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο από τη λειτουργία του Κέντρου, είναι ότι με βάση τη μελέτη επιδράσεων που εκπόνησε η Boston Consulting Group για το Νιάρχος, αναμένεται ότι τα ετήσια φορολογικά έσοδα από τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ θα φτάσουν τα 19 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία συμπεριλαμβάνει τις επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τη λειτουργία τους στο ΚΠΙΣΝ. Τα μεγέθη αυτά βασίζονται στην οικονομική δραστηριότητα από τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ, στην επιπλέον δαπάνη των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, καθώς και στα πολλαπλασιαστικά οφέλη των ανωτέρω στην ευρύτερη οικονομία.

Διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός τόπος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Το ΚΠΙΣΝ είναι έναs περιβαλλοντικά βιώσιμοs, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικόs, εκπαιδευτικόs και ψυχαγωγικόs αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το έκτασης 170 στρεμμάτων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Η ιδέα για την κατασκευή του άρχισε να διαμορφώνεται το 1998, με την απόφαση του ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Το Μάρτιο του 2009, το ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση που κυρώθηκε με νόμο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, και η οποία όριζε, μεταξύ άλλων, ότι το ίδρυμα αναλαμβάνει το συνολικό κόστος κατασκευής και εξοπλισμού του ΚΠΙΣΝ και την παράδοσή του στο ελληνικό Δημόσιο μετά την ολοκλήρωσή του.

Το ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά τον Αύγουστο του 2016. Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο και, κατ’ επέκταση, στην ελληνική κοινωνία, η πλήρης κυριότητα του έργου. Με την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο, το ίδρυμα αποχωρεί πλήρως από την διοίκηση του έργου, ωστόσο θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως 50 εκατομμυρίων ευρώ και να διοργανώνει, με αποκλειστική δωρεά του, ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο.

Δ. Κάρναβος: Πρόκληση η λειτουργία του

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη λειτουργία του Κέντρου, με αφορμή και τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. εξέφρασε την ικανοποίησή του υπογραμμίζοντας: «Ως δημοτική αρχή επιδιώκουμε πάντα τη συνέργεια. Για εμάς είναι πολύ σημαντική υπόθεση η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι υποχρέωση όλων των μελών του νέου Δ.Σ. του Κέντρου να πετύχουμε. Εμείς αγωνιζόμαστε ώστε η Καλλιθέα σε συνδυασμό και με τα έργα στην παραλία να δημιουργήσουμε την πόλη ορόσημο του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του τουρισμού και της αναψυχής. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι πλέον γεγονός και έρχεται να αλλάξει τον χάρτη της Ελλάδας. Συνολικά, μέσα σε μια περιοχή λίγων χιλιομέτρων αναπτύσσονται στην πόλη μας εξαιρετικές υποδομές πολλών δισ. ευρώ που δύσκολα θα συναντήσουμε σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και που προσδοκούμε ότι θα παρέχουν εκπληκτικές δυνατότητες για ανάπτυξη υψηλών υπηρεσιών στο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό τομέα» κατέληξε ο ίδιος στις δηλώσεις του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε. που ορίστηκαν από το Δημόσιο είναι τα εξής: Γιώργος Κιμούλης πρόεδρος, Νίκος Μανωλόπουλος διευθύνων σύμβουλος, Ματίνα Στέα μέλος, Ανδρέας Νοταράς μέλος, Δημήτρης Κάρναβος μέλος – δήμαρχος Καλλιθέας, Γιώργος Κουμεντάκης μέλος – εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Δημήτρης Δημητρόπουλος μέλος – εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου