ΤΟΠΙΚΑ

Ασπρες Πεταλούδες: Υπερσύγχρονοι χώροι με υπογραφή «Στ. Νιάρχος»

ασπρες-πεταλούδες-υπερσύγχρονοι-χώρ-543143

Ονειρο ζωής, που πήρε σάρκα και οστά, είναι οι δύο υπερσύγχρονοι θεραπευτικοί χώροι που εγκαινιάστηκαν προχθες στο Ίδρυμα «Άσπρες πεταλούδες» καθιστώντας τη συγκεκριμένη δομή πρότυπο σε πανελλήνια βάση. Οι δύο χώροι, που δημιουργήθηκαν χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» συνθέτουν ένα πρότυπο πολυαισθητικό περιβάλλον, είναι εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονα μέσα και απευθύνονται τόσο στα παιδιά του ιδρύματος, όσο και ευρύτερα σε ενήλικες αλλά και παιδιά της Θεσσαλίας με προβλήματα αυτισμού, νοητικής υστέρησης, άνοιας και γενικά δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι δύο πρότυποι θεραπευτικοί χώροι που εγκαινιάστηκαν στην πτέρυγα, που φέρει το όνομα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», σχεδιάστηκαν από τους καλύτερους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, προκειμένου να παρέχονται εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία και χρίζουν υποστήριξής.

Πρόκειται για δύο πολυαισθητηριακές αίθουσες, οι οποίες συνθέτουν ένα περιβάλλον θεραπείας, εκπαίδευσης, χαλάρωσης και ψυχαγωγίας, που βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ωφελούμενων.

Η χθεσινή τελετή των εγκαινίων πλαισιώθηκε από έντονη συγκινησιακή φόρτιση, με την προσφορά του αείμνηστου Κώστα Γυαλίδη να υπερτονίζεται από όλους, καθώς το όνομά του κοσμεί πλέον το χώρο της γραμματείας του ιδρύματος.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Θανάσης Μπακαλιάνος, με την εκπρόσωπο του Ιδρύματος «Νιάρχος», Ασημίνα Κουτρουμπούση

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχος, τις ακούραστες προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες». Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την αξία της προσφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο, ειδικά για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες, ενώ ευχήθηκε «κάποτε να γίνει το θαύμα και όλη η Ελλάδα να λειτουργεί όπως το ίδρυμά σας».

Ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος, ιατρός Κώστας Γάτος, ο οποίος κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό, εξέφρασε το θαυμασμό του για την καινούργια μονάδα, που όπως υπογράμμισε, «δεν υπάρχει πουθενά».

Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ασημίνα Κουτρουμπούση αναφέρθηκε στους στόχους του ιδρύματος και υπογράμμισε τις ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε από το Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» και την αξιέπαινη δράση του έμψυχου δυναμικού. Παράλληλα υπογράμμισε τη διαδικασία ανακαίνισης των χώρων και τον εξοπλισμό της μονάδας αισθητηριακής παρέμβασης με ότι πιο σύγχρονο, για να προσθέσει ότι «οι νέες αίθουσες είναι πρότυπο θεραπευτικής παρέμβασης γενικά στη Ελλάδα».

Η ψυχολόγος του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες» Χρύσα Βεργούλια σημείωσε ότι «το έργο που εγκαινιάστηκε, αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στη σειρά δράσεων του ιδρύματος για τη βελτίωση της ζωής τόσο των περιθαλπόμενων ατόμων από τις «Άσπρες Πεταλούδες» αλλά και προς όφελος όσων διαβιούν εκτός της δομής και αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα».

Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες», Βασίλης Μπακαλιάνος μίλησε από καρδιάς για το έργο ζωής που επιτελείται στο ίδρυμα, υπογράμμισε τη διαρκή στήριξη της τοπικής κοινωνίας και τη σημασία της προσφοράς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που θα βοηθήσει τόσο τα παιδιά του ιδρύματος όσο και πολλά παιδιά, με αυτισμό και άλλες παθήσεις, που βρίσκονται εκτός ιδρύματος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο γιατρός Δημήτρης Καλοχριστιαννάκης, επιστημονικά υπεύθυνος του ιδρύματος, επεσήμανε ότι βασικός στόχος είναι η εκπαίδευση των ατόμων με νοητική υστέρηση, προκειμένου να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται όσο γίνεται περισσότερο «και σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ο εξοπλισμός που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο».

Στο βήμα κλήθηκε στη συνέχεια ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα, το πνεύμα προσφοράς και αλληλεγγύης που διακατέχει το έμψυχο δυναμικό του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες». Στη συνέχεια, υπερτόνισε τη μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία του πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος, που « είναι πρότυπο και μοναδικό όχι μόνο για την περιοχή μας, και πρέπει όλοι οι πολιτικοί φορείς να αναλάβουμε πρωτοβουλία, ώστε αυτό το έργο να αξιοποιηθεί και για άλλες ομάδες που το έχουν ανάγκη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πλήθος κόσμου στην προχθεσινή εκδήλωση στις «Ασπρες Πεταλούδες»

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που αναπτύσσουν οι «Άσπρες Πεταλούδες» αλλά και την μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση ενός σημαντικού στόχου ζωής.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μάκη Τσάμη, ο οποίος υπογράμμισε το σύνολο των δράσεων που υλοποιούνται με πνεύμα συνεργασίας, αλλά και παλιότερων μελών του ΔΣ.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες», Θανάσης Μπακαλιάνος, απένειμε τιμητική πλακέτα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», την οποία παρέλαβε η κ. Κουτρουμπούση, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη δωρεά ανοίγει μια νέα σελίδα για τα παιδιά του ιδρύματος και την κοινωνία ευρύτερα.

Ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων στη νέα ανακαινισμένη πτέρυγα, παρουσία των παρισταμένων, μεταξύ των οποίων ήταν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου