ΤΟΠΙΚΑ

Nεόπτωχοι της Μαγνησίας στην …ουρά για τις αιτήσεις

nεόπτωχοι-της-μαγνησίας-στην-ουρά-για-554216

Για 200 και 300 ευρώ το μήνα άνθρωποι ηλικιωμένοι, άνεργοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και συμπολίτες που ζούνε σε συνθήκες ανέχειας , συνωστίζονται στους διαδρόμους δημοτικών υπηρεσιών και ΚΕΠ για να υποβάλλουν αιτήσεις να ενταχθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι «νεόπτωχοι της Μαγνησίας», σε πολλές περιπτώσεις, υποχρεώνονται λόγω ασαφειών να επιστρέψουν με νέα δικαιολογητικά δύο και τρείς φορές στις αρμόδιες υπηρεσίες, με αναμονή μέχρι και δύο ωρών προκειμένου να γίνουν διορθώσεις. Ο μεγαλύτερος φυσικά όγκος «βαραίνει» το Βόλο, όπου τόσο στην Πρόνοια στο πρώην δημαρχείο Ν. Ιωνίας όσο και στα ΚΕΠ μέρες-μέρες επικρατεί το αδιαχώρητο. Κάθε Δευτέρα, που μοιράζονται τα νούμερα, οι ουρές φτάνουν στα απέναντι πεζοδρόμια από όσους σπεύδουν να πιάσουν σειρά προτεραιότητας.

Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ανά δήμο και ΚΕΠ ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περίπου 1.200 αιτήσεις ένταξης, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί μέσω λογιστών ή που έχουν γίνει κατά μόνας από ενδιαφερόμενους. Οι δικαιούχοι πάντως θα λάβουν το πρώτο «μηνιάτικο» αρχές Μαρτίου.

Ο χάρτης των αιτήσεων στη Μαγνησία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ανά δήμο, μέχρι χθες τουλάχιστον στο Βόλο είχαν εγκριθεί 700 φάκελοι δικαιούχων, που πήραν και το αποδεικτικό στα χέρια τους ότι εγκρίθηκε η αίτησή τους, και έτσι αρχές Μαρτίου θα πληρωθούν για πρώτη φορά. Για ένα άτομο το ποσό της επιδότησης είναι 200 ευρώ ή 6,66 ευρώ περίπου την ημέρα, για το ζευγάρι που είναι και οι δύο δικαιούχοι 300 ευρώ και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι από το πρόγραμμα έχουν ήδη αποκλειστεί δεκάδες άτομα, και αυτό διότι οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι ιδιαίτερα σφιχτές, με αποτέλεσμα πολλοί να είναι εκείνοι που τις πρώτες μέρες προσήλθαν μαζικά στα ΚΕΠ και στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενημέρωση, έφυγαν όμως άπρακτοι καθώς απορρίφτηκαν οι αιτήσεις τους.

Στο Δήμο Αλμυρού έχουν εγκριθεί 59 αιτήσεις, στη Σούρπη 10, στον Πτελεό 24. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και άλλες περίπου 70 αιτήσεις για τις οποίες δόθηκε το πράσινο φως από το ΚΕΠ Αλμυρού και των περιφερειακών ενοτήτων του Δήμου.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου έχουν πάρει το πράσινο φως, που σημαίνει ότι τον Μάρτιο θα πληρωθούν το πρώτο μηνιάτικο, 52 δικαιούχοι στον πρώην Δήμο Φερών και 15 δικαιούχοι στον πρώην Δήμο Κάρλας.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου αντίστοιχα, έχουν εγκριθεί 27 αιτήσεις ενώ άλλες 10 εκκρεμούν (15 απορρίφθηκαν) στην κεντρική υπηρεσία που χειρίζεται το ΚΕΑ στην Αργαλαστή. Επίσης έχουν πάρει πράσινο φως από το ΚΕΠ Καλών Νερών άλλες 25 αιτήσεις και 30 αντίστοιχα στο ΚΕΠ Συκής.

Στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου έχουν εγκριθεί 55 συνολικά αιτήσεις δικαιούχων να λάβουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Στα νησιά: Στο Δήμο Σκιάθου υποβλήθηκαν μέχρι χθες 100 αιτήσεις αλλά εγκρίθηκαν οι 30 από αυτές. Στο Δήμο Σκοπέλου υποβλήθηκαν 40 αιτήσεις , έχουν εγκριθεί οι 26 ενώ άλλες 4 είναι σε εκκρεμότητα για να διορθωθούν ορισμένα στοιχεία. Στο Δήμο Αλοννήσου οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 20, για τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διάφορες εκκρεμότητες πριν εγκριθούν ή απορριφθούν.

Συναγερμός στις υπηρεσίες

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των πολιτών που συνωστίζονται κατά δεκάδες περιμένοντας να εξυπηρετηθούν από τους λίγους υπαλλήλους, αλλά και το αλαλούμ που επικρατεί στην ενημέρωση, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να υποχρεώνονται να λένε τα ίδια πράγματα δύο και τρείς φορές προκειμένου να εξηγήσουν στους ενδιαφερόμενους την όλη διαδικασία.

Στην υπηρεσία του δήμου που έχει και την κύρια αρμοδιότητα για τις αιτήσεις, στο πρώην δημαρχείο της Νέας Ιωνίας όπου λειτουργεί η Πρόνοια και δέχονται τον κύριο όγκο των αιτήσεων , οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν στην ουρά προκειμένου να μπούνε στα γραφεία και να εξυπηρετηθούν από το προσωπικό, που καλείται να φέρει εις πέρας μεγάλο όγκο δουλειάς.

Μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ελεγχόμενη καθώς αποφασίστηκε να δίνονται στους δικαιούχους νούμερα προτεραιότητας. Οι μεγάλες ουρές και το αδιαχώρητο δημιουργείται στη διανομή των αριθμών προτεραιότητας. Τις δύο πρώτες εβδομάδες, οι Δευτέρες, όπως τόνιζαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ήταν εφιαλτικές καθώς περισσότεροι από 700 άτομα προσέτρεξαν για να πάρουν χαρτάκι.

Χαμός και στα ΚΕΠ

Λόγω έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών αλλά και λόγω στρεβλής πληροφόρησής τους , πολλοί δικαιούχοι απευθύνονται στα ΚΕΠ για να αιτηθούν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Όμως δεν γνωρίζουν ότι το σύστημα των ΚΕΠ μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων και συγκεκριμένα όσους δεν χρειάζεται να καταθέσουν δικαιολογητικά.

Έτσι καθημερινά στα ΚΕΠ του Βόλου απευθύνονται πάνω από 100 άνθρωποι, εκ των οποίων τα 2/3 τουλάχιστον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την υπηρεσία καθώς ανήκουν σε περιπτώσεις που μπορεί βάσει νόμου να εξυπηρετήσει μόνο η υπηρεσία του δήμου.

Στα ΚΕΠ μπορούν να πάνε όσες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να καταθέσουν δικαιολογητικά, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από την υπηρεσία του δήμου οι αλλοδαποί, οι μονογονεϊκές οικογένειες, νοικοκυριά που έχουν απροστάτευτα τέκνα (π.χ. οικογένεια που το εγγόνι ζει με τη γιαγιά, οικογένεια που προστατεύει ορφανό παιδί κ.λπ.) και οποιαδήποτε περίπτωση ατόμων που πρέπει να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή, προσθήκη ή διαγραφή στοιχείων στην καρτέλα του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου