ΤΟΠΙΚΑ

Δικαστική μάχη 11 χρόνων για το επίδομα των 176 ευρώ

δικαστική-μάχη-11-χρόνων-για-το-επίδομα-778980

Δικαστική μάχη επί 11 χρόνια δίνουν υπάλληλοι του Δήμου Βόλου οι οποίοι από το 2005 διεκδικούν το επίδομα των 176 ευρώ. Δεκαπέντε υπάλληλοι είχαν καταθέσει αγωγή κατά του δήμου, δικαιώθηκαν 10 από αυτούς στο Εφετείο και στις 17 Οκτωβρίου, συζητείται στο στ’ τμήμα του ΣτΕ η αίτηση αναίρεσης του δήμου Βόλου. Η άσκηση αναίρεσης έρχεται ως θέμα συζήτησης στην αυριανή οικονομική επιτροπή, όπως επίσης και μια σειρά ακόμη νομικών υποθέσεων.

Στις 19 Ιουλίου, 15 μόνιμοι εργαζόμενοι του Δήμου Βόλου, είχαν προσφύγει δικαστικά, καταθέτοντας αγωγή και διεκδικώντας το επίδομα των 176 ευρώ που δεν είχαν λάβει για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2003 έως και 31 Μαΐου 2005.

Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αγωγή όσον αφορά τη μισθολογική παροχή όχι όμως και για το υπόλοιπο μέρος της απαίτησης που αφορούσε την ίδια μηνιαία παροχή επί των δώρων των εορτών και του επιδόματος αδείας. Ο Δήμος Βόλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης που δικαίωνε τους εργαζόμενους.

Το Εφετείο απέρριψε την έφεση για δέκα εργαζόμενους δεδομένου ότι το ποσό δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ δέχθηκε την έφεση για τους υπόλοιπους.

Ο δήμος προσέβαλλε την απόφαση στο ΣτΕ. Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία «έχει κριθεί ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου των Δήμων και Κοινοτήτων δεν δικαιούνται την ειδική μηνιαία παροχή των 176 ευρώ. Οι αποφάσεις όμως των Διοικητικών Πρωτοδικείων, που εκδόθηκαν πριν την σχετική κρίση των Διοικητικών Εφετείων και του ΣτΕ και την δημιουργία πάγιας νομολογίας, έκαναν δεκτές αντίστοιχες αγωγές. Oταν τα επιδικασθέντα ποσά εκ της αιτίας αυτής είναι κάτω του ορίου του εκκλητού οι δικαστικές αυτές αποφάσεις είναι ανέκκλητες και συνεπώς εργαζόμενοι με την ίδια σχέση εργασίας, με τις ίδιες συνθήκες και προσόντα να λαμβάνουν την αιτούμενη ειδική μηνιαία παροχή των 176 ευρώ και άλλοι και μάλιστα εργαζόμενοι στον ίδιο Δήμο όχι, κατά παράβαση άρθρων του Συντάγματος».

Για το δημοτικό ραδιόφωνο

Μάχη για την… τιμή των όπλων φαίνεται ότι θα δώσει ο Δήμος Βόλου για τη διατήρηση της άδειας του δημοτικού ραδιοφώνου που πάντως καταργήθηκε με το νόμο του Καλλικράτη.

Η υπόθεση συζητείται στο ΣτΕ στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο Δήμος θα ασκήσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση θεραπείας που είχε κάνει ο Δήμος και με την οποία είχε επιβληθεί στο ραδιοφωνικό σταθμό η διοικητική κύρωση της οριστικής διακοπής λειτουργίας του και ανακλήθηκε η βεβαίωση περί νομίμου λειτουργίας του σταθμού.

Για τον Κανονισμό Αρδευσης

Στις 5 Οκτωβρίου συζητείται στο ε’ τμήμα του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου για τον κανονισμό άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ.

Την αίτηση έχουν καταθέσει συνολικά 25 πολίτες, οι οποίοι μάλιστα είχαν προσφύγει και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, απ’ όπου το αίτημά τους απορρίφθηκε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου