ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για τις ρυθμίσεις των μηχανικών

αγωνία-για-τις-ρυθμίσεις-των-μηχανικώ-608826

Είχαν επίσημη ενημέρωση από το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Έργων) ότι θα ζητούταν παράταση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του β’ εξαμήνου 2016, όμως τελικά έγκριση δεν υπήρξε και στο …περίμενε έμειναν με απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Δεκάδες μηχανικοί κινδυνεύουν τώρα να απολέσουν τις τρέχουσες ρυθμίσεις τους αλλά και την ασφαλιστική τους ενημερότητα.

«Εσπασαν» τα τηλέφωνα στο ΤΕΕ Μαγνησίας από μηχανικούς που αγωνιούν για την τύχη των ρυθμίσεών τους, αλλά και της ασφαλιστικής τους ενημερότητας. Οι μηχανικοί όφειλαν έως τις 31 Οκτωβρίου να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του α’ εξαμήνου του 2016, και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 τις ασφαλιστικές εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχαν να καταβάλουν επιπρόσθετα και την α’ δόση για τις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές του 2011.

Αντιλαμβανόμενο την οικονομική δυσκολία αποπληρωμής τόσων πολλών ασφαλιστικών υποχρεώσεων, εν μέσω κρίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ ενημέρωνε στις 16 Δεκεμβρίου ότι είχε αποφασίσει να αποστείλει για έγκριση το αίτημα της παράτασης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και στην αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ και τον πρόεδρο της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ. Ωστόσο, όπως ενημερώθηκε χθες η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, από τη κεντρική Διοίκηση δεν έχουν δοθεί αρμοδιότητες στους διευθυντές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε περίπτωση, που δεν δοθεί λύση, τότε οι μηχανικοί θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο των προαναφερόμενων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και το σύνολο των ποσών των ρυθμίσεων που οφείλουν, προκειμένου να επανακτήσουν την ασφαλιστική τους ενημερότητα.

Όλα αυτά, σε μία χρονική στιγμή που ο κλάδος πλήττεται από ανεργία και υποαπασχόληση, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έχει κάνει «βουτιά». «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των ανασφάλιστων μηχανικών είναι της τάξεως του 30%. Αν δεν βρεθεί λύση ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος. Το ποσοστό ανασφάλιστων θα αυξηθεί ραγδαία.

Όλο αυτό το διάστημα δεν έτρεξε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ και από τις 28 Αυγούστου «πάγωσαν» τα δημόσια έργα, καθώς ο νέος Νόμος για τους διαγωνισμούς δεν επέτρεπε σε περιφέρειες και δήμους να προκηρύξουν έργα» εξήγησε η κ. Καπούλα.

Οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν αν ο ΕΦΚΑ θα καλέσει εκ νέου τους ασφαλισμένους για να κάνουν ρυθμίσεις και με ποιο καθεστώς και την ίδια στιγμή παραμένει σε αναστολή η έκδοση εγγυητικών επιστολών από το ΤΣΜΕΔΕ. Την τρέχουσα εβδομάδα δεν ήταν σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να μην μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για έργα.

Ο κλάδος των μηχανικών αγωνιά για τη συνολική λειτουργία του ΤΣΜΕΔΕ. Όπως επισημάνθηκε, η περιουσία που μεταφέρθηκε στον αυτοτελή φορέα ήταν μικρότερη απ’ αυτή που ζητήθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά το μοναδικό Τμήμα που παρέμεινε εκεί, το Τμήμα Εγγυοδοσίας, και γι’ αυτό υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου