ΤΟΠΙΚΑ

Ακριβότερες οι μετακινήσεις

ακριβότερες-οι-μετακινήσεις-610705

Ακριβότερες οι μετακινήσεις από 1η Ιανουαρίου καθώς ήδη οι λιανικές τιμές στα καύσιμα, στα πρατήρια της Μαγνησίας, μετά την αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, «τσίμπησαν» κατά 8 λεπτά στην αμόλυβδη όπως επίσης στο πετρέλαιο κίνησης 13 λεπτά κατά μέσο όρο. Σταθερή, ευτυχώς, παραμένει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη άρχισαν να βάζουν επίσης οι καπνιστές καθώς οι αυξήσεις στα τσιγάρα «έκαναν ποδαρικό» από 1ης Ιανουαρίου σε αρκετές μάρκες.

Πιο χαλαροί οι λάτρεις του καφέ, καθώς παρά την αύξηση στην πρώτη ύλη, προς το παρόν οι επαγγελματίες εστίασης στο Βόλο τηρούν στάση αναμονής εκτιμώντας ότι θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

Στα ίδια επίπεδα ο καφές

Στάση αναμονής τηρούν προς στιγμή οι επαγγελματίες του Βόλου στο χώρο των καφέ που προσανατολίζονται σε πρώτη φάση να απορροφήσουν την αύξηση του φόρου στην πρώτη ύλη που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου.

«Η κίνηση στα καταστήματα είναι ήδη μικρή, όπως και τα κέρδη των ιδιοκτητών, ωστόσο η οποιαδήποτε νέα αύξηση, θα αποτρέψει αρκετό κόσμο να απολαμβάνει την καθημερινή του συνήθεια», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καφέ- μπαρ Γιάννης Γρηγορίου.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχώριο παραγόμενο καφέ και, έτσι, από 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην εισαγωγή και την εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ, και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ, καθώς και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα ακολουθήσει, καθώς κι εμείς περιμένουμε τη στάση των εταιρειών. Δεν πιστεύω ότι θα υποβαθμιστεί η ποιότητα της πρώτης ύλης», υπογράμμισε επίσης ο κ. Γρηγορίου, εκτιμώντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις, ειδικά σε μία περίοδο που οι πελάτες- καταναλωτές, ούτως ή άλλως έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τις ανατιμήσεις σε άλλα προϊόντα και τα συνεχή χαράτσια.

Πάντως για τους λάτρεις του καφέ εξάλλου που είναι και καπνιστές, το καθημερινό κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς αυξήθηκε επίσης ο πάγιος φόρος κατανάλωσης του λεπτοκομμένου καπνού στα 170 απο 156,7 ευρώ ανά κιλό, φτάνοντας το 26% επί της λιανικής τιμής ενώ ανατιμήσεις υπήρξαν από προχθές και σε μία σειρά από μάρκες τσιγάρων σταδιακά από 0,20 μέχρι και 0,50 ευρώ το πακέτο.

«Ακριβή μου βενζίνη…»

Αύξηση κατά 4-8λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη και 11-13 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης είναι τα αποτελέσματα της αύξησης του ΕΦΚ στα καύσιμα, με τους πρατηριούχους να αλλάζουν τις τιμές από χθες το πρωί, μετά τη σχετική ενημέρωση που έλαβαν από τα διυλιστήρια. Πλέον, η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 1,53 ευρώ το λίτρο και κινείται κατά μέσο όρο από 1,47 ευρώ ως 1,55 ευρώ ενώ το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται πάνω από τα 1,25 ευρώ το λίτρο μέχρι και 1,30 ευρώ το λίτρο

Όσοι πρόλαβαν να προμηθευτούν καύσιμα τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά, καθώς δεν είχε περαστεί στις τιμές η αύξηση του ΕΦΚ, είναι τυχεροί, εάν και πολύ σύντομα και αυτοί θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι η ενημέρωση για άμεση άνοδο των τιμών έγινε από τα διυλιστήρια προς τους πρατηριούχους χθες γύρω στις 10.30 το πρωί, με αποτέλεσμα οι πινακίδες σε όλα σχεδόν τα πρατήρια να αλλάξουν μέχρι το μεσημέρι.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερη κίνηση, ειδικά για την προμήθεια πετρελαίου κίνησης από εταιρείες αλλά και αγρότες, προκειμένου να γλιτώσουν την αύξηση που αναμένονταν από 1η Ιανουαρίου.

Η γ.γ. της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου πάντως δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα με τις εγχώριες αυξήσεις που θα προκαλέσουν νέα μείωση της κατανάλωσης και η διεθνής συγκυρία είναι αρνητική, μιας και το αργό κινείται προς τα 70 δολάρια το βαρέλι! Ταυτόχρονα, όμως, η αύξηση των τιμών των καυσίμων, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, συνεπάγεται αύξηση σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, με τους καταναλωτές να βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου