ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες επαγγελματίες με μπλοκαρισμένους λογαριασμούς

εκατοντάδες-επαγγελματίες-με-μπλοκα-621238

Με μπλοκαρισμένους λογαριασμούς, λόγω οφειλών, βρίσκονται εκατοντάδες επαγγελματοβιοτέχνες στη Μαγνησία. Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων μόνο από την Εφορία Βόλου από την αρχή του χρόνου έφτασαν τις 26.500. Στα Δικαστήρια Βόλου κοινοποιήθηκαν 192 κατασχέσεις με εντολείς το Δημόσιο και ιδιώτες και αρκετές από αυτές απευθύνονταν σε εκατοντάδες οφειλέτες. Ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Μαγνησίας τονίζει ότι οι επαγγελματίες ασφυκτιούν οικονομικά.

Το αίτημα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας για καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικό. Επαγγελματοβιοτέχνες διαμαρτύρονται ότι ενόψει του νέου ασφαλιστικού, που θα ισχύει από την καινούργια χρονιά, θα οδηγηθούν μοιραία σε λουκέτο. Δυστυχώς, όμως, με το πολυνομοσχέδιο που έρχεται στο επόμενο διάστημα προς ψήφιση δεν φαίνεται να ικανοποιείται το αίτημα, μετά και την άρνηση της τρόικα, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, λέει ότι τα παράπονα πληθαίνουν όσο μετρά ο χρόνος αντίστροφα. Οι επαγγελματοβιοτέχνες διεκδικούν την καθιέρωση του ακατάσχετου λογαριασμού από το καλοκαίρι του 2015, αλλά σήμερα βρίσκονται πλέον με υπέρογκες οφειλές. «Κρούουμε καμπανάκι κινδύνου για σειρά λουκέτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νέο ασφαλιστικό, όπως εξηγεί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών, Δημήτρης Παππάς, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΤΕΒΕ κατά 26,95%. Την ίδια στιγμή με το πολυνομοσχέδιο, αν και δίνονται κίνητρα στον καταναλωτή για χρήση του πλαστικού χρήματος, με το χτίσιμο του αφορολόγητου, ωστόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν ενισχύονται με μέτρα, αλλά οδηγούνται κιόλας σε ακόμη πιο δυσμενή θέση.

«Εκατοντάδες επαγγελματίες βρίσκονται με μπλοκαρισμένους λογαριασμούς δίχως να μπορούν να αλλάξουν τα εμπορεύματά τους, ούτε και να πληρωθούν από το Δημόσιο. Από τη νέα δε, χρονιά εάν και εφόσον ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, θα είναι υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουν πωλήσεως άνω των 500 ευρώ και όχι άνω των 1.500 ευρώ, όπως είναι σήμερα, μέσω καρτών ή τραπεζών», προσθέτει.

«Οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Θα πωλούν προϊόντα και δεν θα πληρώνονται», εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Πλαστάρας. Προς επίρρωση επικαλείται την πρόσφατη έρευνα της ΟΕΒΕΜ για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος των επιχειρήσεων στη Μαγνησία το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016. Η ΟΕΒΕΜ θα επανέλθει στο θέμα στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε θα παρουσιάσει στο Volos Palace τα αποτελέσματα για το οικονομικό κλίμα των επιχειρήσεων του δ’ τριμήνου του 2016.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου