ΤΟΠΙΚΑ

Τοποθέτηση της Μ. Χρυσοβελώνη για τον προϋπολογισμό 2017 της Περιφέρειας Θεσσαλίας

τοποθέτηση-της-μ-χρυσοβελώνη-για-τον-π-654715

Η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τοποθετήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ως επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία, η γη μας» για τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017.

Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της: «Ο προϋπολογισμός του 2017 θεωρώ ότι είναι ένα κομμάτι δημιουργικής λογιστικής που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στις ελπίδες των πολιτών και σε πολλά σημεία κρυπτογραφικός. Ακολουθήθηκε μια λανθασμένη πολιτική υποβαθμίζοντας το ρόλο της Περιφέρειας, ένας προϋπολογισμός μη αναπτυξιακός και υλοποιήσιμος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, στην οποία συνήθως αποτυπώνονται οι πολιτικές, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά τόσο στους επιδιωκόμενους σκοπούς και προτεραιότητες της Περιφέρειας όσο και στις αιτίες που τα έσοδα περιορίζονται. Καμία αναφορά δεν γίνεται γιατί ο προϋπολογισμός του 2016 δεν εκτελέστηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό, ούτε διατυπώνονται κάποια μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να βελτιωθεί το ποσοστό εκτέλεσης του ήδη μειωμένου προϋπολογισμού.

Είναι σαφές το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε και να υλοποιήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό. Η δραστική μείωση και η μη απόδοση των πόρων στις Περιφέρειες κατά το τρέχον έτος, είναι γεγονός ότι δημιουργούν σωρευτικά προβλήματα και στερούν αναπτυξιακές ευκαιρίες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι κάτι όμως που διαφαινόταν ήδη από την αρχή του έτους και δεν προέκυψε ξαφνικά και απροειδοποίητα.

Είμαι πεπεισμένη πως υπάρχουν και δεν έχουν αξιοποιηθεί τα περιθώρια εκείνα, με τα οποία ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των πολιτών αντιμετωπίζοντας τα ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα καθημερινότητας.

Ωστόσο, δουλειά όλων μας δεν είναι η πολιτική ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, ούτε η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά η αντιμετώπιση των ζητημάτων της Περιφέρειας μέσα από τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από την μελέτη του φετινού προϋπολογισμού διαφαίνεται πως οι επενδύσεις μειώνονται σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό, δίνοντας μία εικόνα για το ποιο είναι το πραγματικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής. Όμως ούτε αυτή η εικόνα δεν είναι ακριβής, αφού η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για την Περιφέρειά μας και προκύπτει από τις πραγματοποιημένες επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα, ειδικά για τη Μαγνησία, η οποία μειονεκτεί σημαντικά μπροστά σε επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Επιθυμία μου είναι να συνεχίζω να ασκώ εποικοδομητική αντιπολίτευση αλλά και με διάθεση συνεργασίας, σε ό,τι θετικό προταθεί»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου