ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση σήμερα για τους 7.976 πεσόντες του 1940

εκδήλωση-σήμερα-για-τους-7-976-πεσόντες-το-675438

Εκδήλωση μνήμης για τους 7.976 πεσόντες – ήρωες κατά το έπος 1940 – ‘41 που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 18.30 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, στο Βόλο.

Στην παραπάνω εκδήλωση, την οποία συντονίζει ο Σπύρος Μαβίδης, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του πρώην Υπουργού και αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Σούρλα με τίτλο «Το εθνικό χρέος για τους άταφους ήρωες του 1940».

Ομιλητές θα είναι οι Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Αντιστράτηγος εα και Γιώργος Σούρλας, συγγραφέας του βιβλίου. Στη σημερινή εκδήλωση θα τιμηθούν επιζώντες μαχητές και συγγενείς πεσόντων του έπους 1940.

Στους 189 ανέρχονται, σημειωτέον, οι καταγόμενοι από τη Μαγνησία πεσόντες κατά το έπος 1940 – ‘41, που μαζί με τους άλλους συμπολεμιστές τους, παραμένουν άταφοι στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

Οπως σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου «οι 7.976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρεια Ηπειρο κατά το έπος 1940 – ‘41, παραμένουν επί 75 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Οι ήρωες περιμένουν, εμείς οι επιγενόμενοι να κάνουμε το καθήκον μας. Περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή. Στην προσπάθεια ενημέρωσης και αποκατάστασης της εκκρεμότητας, εντάσσεται η έκδοση του βιβλίου και η εκδήλωση αυτή».

Το σπίτι της Βέμπο

Στο πλαίσιο της σημερινής επετειακής εκδήλωσης θα ακολουθήσει αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της νίκης, η οποία έζησε στο Βόλο δεκαοκτώ χρόνια.

Ο πρώην Υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής θα αναφερθεί στο σπίτι όπου έζησε η Σοφία Βέμπο και την πρότασή του να αγοραστεί από την πολιτεία και να αξιοποιηθεί ως μουσειακός χώρος και σημείο αναφοράς με επίκεντρο τη Σοφία Βέμπο.

Το οίκημα που βρίσκεται σε πάροδο της Δημητριάδος, μεταξύ των οδών Γκλαβάνη και Κουμουνδούρου, αγοράστηκε από το Δημήτριο Παπαχατζή το 1923, σύμφωνα με το πωλητήριο που συντάχθηκε σε Συμβολαιογραφείο του Βόλου στις 30 Απριλίου του ίδιου έτους.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σούρλας σε επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας «τώρα είναι η ώρα η Πολιτεία σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες να αποκτήσει το οίκημα αυτό και να το αξιοποιήσει. Να γίνει Μουσείο ή χώρος αναφοράς για τη Σοφία Βέμπο, για την Ελληνίδα που διακρίθηκε για την πατριωτική και κοινωνική της προσφορά. Για την τραγουδίστρια της Νίκης, που ταυτίστηκε με το έπος του 1940, και έχει καταστεί εθνικό σύμβολο».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου