ΤΟΠΙΚΑ

Σε στάση αναμονής οι δικηγόροι για το κτιριολογικό των δικαστηρίων

σε-στάση-αναμονής-οι-δικηγόροι-για-το-κ-790006

Μετέωρες άφησε τις συζητήσεις για το κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η παραίτηση του γενικού γραμματέα Κώστα Κοσμάτου.

Από τέλος Ιουλίου, οπότε κατατέθηκε η παραίτηση, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου δεν έχει καμία ενημέρωση από την επιτροπή που συστάθηκε για την αντιμετώπιση του κτιριολογικού προβλήματος.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος αναμένει το διορισμό του γενικού γραμματέα για να συνεχιστεί η λειτουργία της άτυπης επιτροπής.

Από τις 27 Ιουλίου οπότε πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση γύρω από το θέμα.

Ο υπουργός υπενθύμισε ο κ. Γαϊτάνης είχε δεσμευτεί μέσω του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα για την ένταξη κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου του Βόλου στο κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου το 2017.

Στην τελευταία συνεδρίαση είχαν δοθεί δεσμεύσεις ότι το κτιριολογικό των Δικαστηρίων θα είναι προτεραιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι είχαν παραδώσει την πρόταση της Επιτροπής Μόσχου, η οποία αξιολόγησε το 2014 επτά οικόπεδα, αλλά και τα τοπογραφικά για τη γυάλινη προσθήκη στο υπάρχον μέγαρο, η οποία είχε κριθεί από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων μη συμβατή.

Από την πλευρά τους, οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν γνωστοποιήσει στον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο υφιστάμενο κτίριο του δικαστικού μεγάρου και των επιμελητών εισαγγελίας και των επιμελητών ανηλίκων, αλλά και την έλλειψη χώρων για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, που τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο για τις πολιτικές διαδικασίες.

Για τις εξελίξεις γύρω από το δικαστικό μέγαρο μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν με αφορμή το έγγραφο φωτιά της Διεύθυνσης των Τεχνικών Υπηρεσιών, που έκρινε τα Δικαστήρια επαρκή από άποψη χώρων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του Νομού, είναι ενημερωμένα όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Η παραίτηση του γενικού γραμματέα, ωστόσο, φαίνεται ότι καθυστερεί την περαιτέρω δρομολόγηση του θέματος, καθώς ακόμη δεν ορίστηκε καν αντικαταστάτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου