ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική η ιστορική γνώση για το μέλλον

σημαντική-η-ιστορική-γνώση-για-το-μέλλ-90559

Ψηφιακά τεκμήρια για την προσφορά των Εβραίων του Βόλου παρουσιάστηκαν στο Μουσείο της Πόλης

Μαρτυρίες που αποτελούν ιστορικά τεκμήρια, έχουν καταγραφεί ψηφιακά, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά των Εβραίων του Βόλου, στην περίοδο της κατοχής και της αντίστασης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, παρουσία πολλών φίλων της ιστορίας και του πολιτισμού γενικότερα.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολωμών, επεσήμανε ότι μέσω των συγκεκριμένων μαρτυριών, αναδεικνύονται σημαντικά μηνύματα, με κυριότερα την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για να μη γραφούν ξανά μαύρες σελίδες, όπως το ολοκαύτωμα.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν αυτά τα γεγονότα, για να μάθουν οι νέοι και παράλληλα να μην επαναληφθούν» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Η εκδήλωση με θέμα «Μνήμες των Εβραίων του Βόλου από τη γερμανική κατοχή 1941- 1944» διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του δήμου Βόλου, το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, στο πλαίσιο της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας «Συναγωνιστής, Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ομιλητές ήταν οι Ρίκα Μπενβενίστε, ιστορικός, καθηγήτρια στο τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ερση Μαλαγιώργη, απόφοιτη Μεταπτυχιακού Προγράμματος, στο τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Είναι η πρώτη φορά που επεξεργασμένες ακούγονται στο ευρύ κοινό και αποτελούν πολύτιμη συμβολή και παρακαταθήκη στη μελέτη ενός από τα σημαντικότερα θέματα της νεότερης ελληνικής αλλά και τοπικής ιστορίας.

Οπως σημείωσε, εξάλλου, η κ. Μαλαγιώργη, «είναι σημαντικό ιστορικό τεκμήριο για τους μεταγενεστέρους και παράλληλα με τη βάση δεδομένων που δημιουργείται, θα είναι οι ψηφιακές μαρτυρίες θα είναι προσβάσιμες και στους ερευνητές».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου