ΤΟΠΙΚΑ

Νέο έργο στο πρόγραμμα Interreg Europe

νέο-έργο-στο-πρόγραμμα-interreg-europe-104147

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network – ECTN), που εδρεύει στις Βρυξέλλες και του οποίου την Προεδρία έχει η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το 2013, πέτυχε την έγκριση της πρότασης που κατατέθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe τον Ιούλιο του 2015, ως επικεφαλής σύμπραξης προορισμών πολιτιστικού τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο έργο αποτελεί συνέχεια του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012- 2014 με επικεφαλής τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και εταίρο το ECTN. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,8 εκατομμύριο Ευρώ και η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ανέρχεται σε 1,53 εκατομμύριο Ευρώ (85%), για τη περίοδο Απρίλιος 2016 – Μάρτιος 2020. Το έργο θα υποστηριχθεί επιστημονικά από τέσσερα Πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης – Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Πολιτικής και Ερευνας, καθώς και τα Πανεπιστήμια Βαρκελώνης – Ισπανία, Βαρσοβίας – Πολωνία και Ριέκα – Κροατία, όλα συνεργαζόμενα μέλη του ECTN.

Οι εννέα προορισμοί – εταίροι του έργου θα συνεργαστούν σε τέσσερεις θεματικές ενότητες για την ανάπτυξη του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού: Αϋλη πολιτιστική κληρονομιά, Καινοτομία και ψηφιοποίηση, Επεξηγηματικά μέσα και Βιομηχανική κληρονομιά, με συντονισμό από το ECTN. Ο Πρόεδρος του ECTN και της ΕΚΠΟΛ κ. Κώστας Χαλέβας δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που ως ελληνική Προεδρία του μοναδικού πανευρωπαϊκού φορέα που συνδέει ενεργά τον πολιτισμό και την κληρονομιά με τον τουρισμό πετύχαμε με πολύ συστηματική προσπάθεια αυτή τη σημαντική διάκριση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα επόμενα 4 χρόνια το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού θα είναι ενεργό σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα και αναμένουμε να εντάξουμε και νέα μέλη. Από την ανάληψη της Προεδρίας του ECTN από την ΕΚΠΟΛ τον Ιανουάριο του 2013 έχουμε ήδη εντάξει 11 νέα μέλη».

Ο συντονιστής της πρότασης CHRISTA για το ECTN Μάνος Βουγιούκας δήλωσε σχετικά: «Το νέο έργο CHRISTA στο πρόγραμμα Interreg Europe θα εφαρμόσει τη Χάρτα της Θεσσαλίας για το βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό που διαμορφώσαμε στο προηγούμενο έργο CHARTS, σχετικά με θέματα αιχμής όπως αξιοποίηση και ανάδειξη της άυλης και της βιομηχανικής κληρονομιάς, με καινοτομίες και ψηφιοποίηση, καθώς και νέα επεξηγηματικά μέσα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου