ΤΟΠΙΚΑ

Αχταρμάς» με τα προσωρινά δικαιώματα

αχταρμάς-με-τα-προσωρινά-δικαιώματα-177215

Μέχρι 18 Ιανουαρίου οι ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πάνω από 6.000 αναμένονται στη Μαγνησία

Θα ξεπεράσουν τις 6.000 οι ενστάσεις που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν στη Μαγνησία από τους παραγωγούς στον κάμπο και στο Πήλιο για τα λάθη και τις παραλείψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα προσωρινά δικαιώματα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων έχει οριστεί μέχρι 18 Ιανουαρίου που θα μπορούν οι αγρότες και παραγωγοί που είχαν λάθη ή παραλείψεις στην ΟΣΔΕ και τα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να τους καταβληθούν.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ενημέρωσε χθες ότι έχουν εκδοθεί τα προσωρινά δικαιώματα για τις επιδοτήσεις της περιόδου 2015 – 2020. Οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνονται για τα προσωρινά δικαιώματα και εφόσον είναι λανθασμένα τα στοιχεία τους, να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης (ένσταση) έως 18 Ιανουαρίου 2015. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24210 63845 και 24210 63998.

Αντίστοιχη ενημέρωση έχει γίνει και από την Ενωση Πηλίου – Βορείων Σποράδων που δέχεται καθημερινά τα παράπονα παραγωγών που δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.

Στις ατομικές πράξεις προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που καταβάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και διαπιστώνουν οι δικαιούχοι ότι υπάρχουν λάθη, διαφορές ή νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των οριστικών δικαιωμάτων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αναθεώρησης της ατομικής πράξης προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015 στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το αποτέλεσμα της εξέτασης των αιτήσεων αναθεώρησης (ολική/μερική αποδοχή ή απόρριψη) καταχωρίζεται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους γεωργούς μέσω της ατομικής πράξης προσδιορισμού των οριστικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Η αίτηση θα συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο γεωργό και υπογράφεται.

Στη συνέχεια υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής:

  • είτε ηλεκτρονικά (όσον αφορά στην υποβολή αιτημάτων αναθεώρησης λόγω διαπίστωσης ασυμφωνίας στον καθορισμό και την κατανομή των εκτάσεων ανά περιφέρεια)
  • είτε μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή είτε ιδιοχείρως (όσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες υποβολής αιτήματος αναθεώρησης, συνοδευόμενο από τα κατά περίπτωση αναγκαία αποδεικτικά έγγραφα, ενώ αιτήσεις αναθεώρησης, που δεν θα έχουν υποβληθεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα απορρίπτονται.

Μεγάλοι χαμένοι οι δενδροκαλλιεργητές

Η ταλαιπωρία των παραγωγών ακόμη και μετά την ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων δεν έχει τέλος καθώς μεγάλοι χαμένοι από τη διαδικασία κατανομής εμφανίζονται οι δεντροκαλλιεργητές, αφού σε αρκετές περιπτώσεις είτε έλαβαν μειωμένη α’ δόση, είτε δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ελαιοπαραγωγών του Πηλίου που είχαν και ανέκαθεν δήλωναν δέντρα και βρέθηκαν… ξαφνικά με βοσκοτόπια παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμία μεταβολή στη δήλωση ΟΣΔΕ.

«Είναι δυνατόν να υπάρχουν ελαιόδεντρα και το σύστημα φωτοαπεικόνισης να τα χαρακτηρίζει βοσκοτόπους;» αναρωτιούνται ελαιοπαραγωγοί που ζητούν να γίνουν αποδεκτές οι ενστάσεις τους ώστε να γίνει πάλι ο προσδιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σωστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου