ΤΟΠΙΚΑ

Διακινητές λευκού θανάτου στη Μαγνησία

διακινητές-λευκού-θανάτου-στη-μαγνησ-177158

Είχαν κάρτες σίτισης, αλλά πωλούσαν ηρωίνη – Ζευγάρι Βολιωτών θα έριχνε στην πιάτσα τοξικομανών 2.500 δόσεις – Στην οργάνωση συμμετείχε Βολιώτης καταστηματάρχης

Υποτίθεται ότι είχαν οικονομικά προβλήματα και χρειάζονταν βοήθεια από το κράτος για να σιτιστούν, να έχουν επιδόματα αλληλεγγύης, όμως από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι διακίνησαν σε πιάτσες τοξικομανών του Βόλου και της Αθήνας τουλάχιστον δύο κιλά ηρωίνης με κέρδος άνω των 70.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μεγάλη επιτυχία κατά του εμπορίου των ναρκωτικών πέτυχε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου. Ζευγάρι Βολιωτών ηλικίας 49 και 36 ετών, κάτοχοι καρτών σίτισης και αλληλεγγύης είχαν αρχηγικό ρόλο μαζί με 58χρονο Αθηναίο σε εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με τη βοήθεια της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αττικής, η οποία επρόκειτο να διακινήσει ηρωίνη 904 γραμμαρίων, κάνναβη βάρους 220,1 γραμμαρίων και 204 ναρκωτικά χάπια.

Μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου κατάφερε και συνέλαβε το ζευγάρι, καθώς και τον 58χρονο αλλά και τα τρία μέλη του κυκλώματος, που είχαν περιφερειακό ρόλο, μεταξύ των οποίων και ένας Βολιώτης καταστηματάρχης που σύμφωνα με την Αστυνομία χρησιμοποιεί το μαζί του ως βιτρίνα για την πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Η εγκληματική οργάνωση είχε διασυνδέσεις ακόμη και με δύο έγκλειστους Βολιώτες στις φυλακές Λάρισας για κλοπές για τη προώθηση των ναρκωτικών, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας σχηματίστηκε δικογραφία για άλλους 20 Βολιώτες χρήστες τοξικών ουσιών.

Για τις λεπτομέρειες της αστυνομικής επιχείρησης παραχώρησαν την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, Γιάννης Τόλιας και ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, Διαμαντής Καρβέλης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη συνέντευξη Τύπου, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανακόπηκε χθες στις 6 το απόγευμα στη Λαχαναγορά Ρέντη όταν το ζευγάρι που μετέβη στην Αθήνα με τζιπ μεγάλου κυβισμού συναντήθηκε με τον 58χρονο Αθηναίο για να αγοράσει τα ναρκωτικά.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 58χρονο στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ηρωίνη βάρους 650 γραμμαρίων. Η σύλληψη του ζευγαριού έγινε λίγο αργότερα στα διόδια Αφιδνών σε συνεργασία με την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων.

Οι αστυνομικοί με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου εντόπισαν και κατάσχεσαν μία ποσότητα ηρωίνης βάρους 250 γραμμαρίων, η οποία ισοδυναμεί με 9.000 δόσεις λευκού θανάτου. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ειδική κρύπτη πίσω από το ταμπλό του αυτοκινήτου. Η αστυνομική επιχείρηση για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν περιφερειακό ρόλο διήρκεσε έως τις 3 χθες τα ξημερώματα.

Η εγκληματική οργάνωση

Η οργάνωση αποτελούνταν από οκτώ συνολικά άτομα, από τα τρία ηγετικά στελέχη που κατηύθυναν τη δράση της και άλλα πέντε άτομα που είχαν περιφερειακό ρόλο και συγκεκριμένα ισάριθμους άνδρες ηλικίας 34, 30, 42, 39 και 34 ετών (περιφερειακά στελέχη).

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκαν ο κεντρικός και καθοδηγητικός ρόλος των ηγετικών στελεχών, η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών, ο περιφερειακός ρόλος των υπολοίπων μελών, καθώς και η διαρκής και συστηματική δράση της οργάνωσης.

Ειδικότερα, η οργάνωση που δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, διευθύνονταν από τους δύο ημεδαπούς και την 36χρονη, ως ηγετικά στελέχη. Συγκεκριμένα, οι τρεις αρχηγοί έδιναν εντολές στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης για προμήθεια αλλά και πώληση ναρκωτικών ουσιών, δραστηριότητες τις οποίες πολλές φορές πραγματοποιούσαν και οι ίδιοι.

Επιπλέον, μετέφεραν τις ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών κυρίως από την περιοχή της Αττικής στο Βόλο, είτε με δικά τους οχήματα, είτε με δημόσια συγκοινωνιακά μέσα. Στη συνέχεια, τις απέκρυπταν σε οικίες και αποθήκες – κρυψώνες, όπου γινόταν η περαιτέρω επεξεργασία της ηρωίνης πριν από τη διάθεσή της σε χρήστες.

Τα υπόλοιπα πέντε μέλη της οργάνωσης εντάχθηκαν σ’ αυτή έχοντας περιφερειακό ρόλο. Τα άτομα αυτά, χρήστες και οι ίδιοι, διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης απευθείας σε άλλους χρήστες, αποκομίζοντας δωρεάν δόσεις και χρηματικά ποσά, τα οποία ακολούθως παρέδιδαν στους αρχηγούς. Ενα από τα περιφερειακά μέλη μάλιστα χρησιμοποιούσε το κατάστημά του στο Βόλο ως βιτρίνα, προκειμένου να διακινεί τις ναρκωτικές ουσίες.

Τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εφοδιαστεί με πολλαπλές τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά τους ονόματα (ghostphones), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνεννοήσεις χρησιμοποιούσαν «κωδική ορολογία». Η ποσότητα ηρωίνης που διακινήθηκε από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, υπολογίζεται σε (1.200) γραμμάρια περίπου, ενώ το παράνομο όφελος της εγκληματικής οργάνωσης, κατά την περίοδο αυτή, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον (40.000) ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν με τη παρουσία Δικαστικών Λειτουργών και τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε οικίες, οχήματα, αλλά και από την κατοχή των μελών της οργάνωσης, εκτός από τα ναρκωτικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία ηλεκτρονική ζυγαριά, το χρηματικό ποσό των (11.715 ,05) ευρώ, (3) φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ένα tablet, (12) κινητά τηλέφωνα και (14) κάρτες SIM, καθώς επίσης (5) οχήματα, από τα οποία τέσσερα I.X. επιβατικά αυτοκίνητα και ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Βόλου για την άσκηση ποινικής δίωξης. Την προανάκριση συνεχίζει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου

Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν

Τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για την πώληση ναρκωτικών ουσιών

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου