ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μύθοι και μνήμες

μύθοι-και-μνήμες-422311

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Βόλο ατομική έκθεση έργων της Κατερίνας Σαμαρά με θέμα «Μύθοι και μνήμες», της οποίας ενδεικτικά έργα είχαν εκτεθεί το 2001 στο Κέντρο Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης «Αφιέρωμα στους ζωγράφους του Βόλου στο πέρασμα του αιώνα». Η έκθεση εγκαινιάζει το τριμηνιαίο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του νεοσύστατου Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗΠΕΘΕ). Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής και ο τραγουδιστής Χρήστος Κωνσταντόπουλος θα συνοδεύσουν τα εγκαίνια της έκθεσης και την εικαστική δράση της γλύπτριας, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο (ισόγειο – ημιώροφος).

Η Κατερίνα Σαμαρά γεννήθηκε στο Σκλήθρο Βορειανατολικού Πηλίου. Σπούδασε στη Σχολή της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη με καθηγητή στο σχέδιο το μοναδικό Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Στη συνέχεια σπούδασε γλυπτική στη φημισμένη Ακαδημία BRERA του Μιλάνου, στο εργαστήριο του Μαρίνο Μαρίνι. Με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ σπούδασε επίσης μεταλλοπλαστική κοσμήματος στο Μιλάνο και εικαστική ταπισερί στη Ζυρίχη. Από το 1971 πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία, Κολομβία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών στην Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία , Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δημιουργία εργάστηκε στην εκπαίδευση διδάσκοντας καλλιτεχνικά μαθήματα στο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συμμετείχε σε πολλά εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα διαφόρων φορέων. Επίσης ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων. Συνέγραψε το βιβλίο «Το κόσμημα μέσα από την Ιστορία της Τέχνης» και το 2000 τιμήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών με χρυσό μετάλλιο. Για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα έργων της «Μύθοι και Μνήμες» ο Άγγλος Ιστορικός Τέχνης Roger Wollen σημειώνει: «…μέσα στην «ύλη» του κάθε τόπου(όπως λέει η ίδια) καταγράφονται και υπάρχουν μέσα της οι άνθρωποι με τους θρύλους, τους μύθους, και την ιστορία του διαχρονικά…στη δουλειά της αυτή εστιάζονται κυρίως τα προσωπικά της βιώματα, και ακούσματα της παιδικής ηλικίας της, γύρω από τις λαϊκο-μυθολογικές παραδόσεις της περιοχής και την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου. Με τα χρωματιστά χώματα, τα υφάσματα και το ανάγλυφο του τοπίου, συλλαμβάνει και μεταφέρει την εντύπωση των γεγονότων αναδημιουργώντας το…».

Έργα της Κατερίνας Σαμαρά υπάρχουν στη συλλογή Πιερίδη, Αντωνίου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Αγγλία και Ελλάδα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου