ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λου Γιουρένεκ στον Βόλο

ο-λου-γιουρένεκ-στον-βόλο-436898

Συγκλονιστικές στιγμές της νεώτερης ιστορίας ζωντάνεψαν στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του βιβλίου «Η Μεγάλη φωτιά» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, παρουσία του διακεκριμένου συγγραφέα Λου Γιουρένεκ.

Ο συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο του, που αναφέρεται στην σπαρασσόμενη Σμύρνη του 1922 και τις δραματικές ώρες που έζησαν οι κατατρεγμένοι Έλληνες στο λιμάνι της μικρασιατικής πρωτεύουσας, προκαλώντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση στο κοινό.

Ο καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, ο οποίος βρέθηκε στον Βόλο ειδικά για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, διετέλεσε Nieman fellow του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου έχει υπηρετήσει κι ως editor in residence, και έχει τιμηθεί με το National Outdoor Book Award για το μυθιστόρημά του «Backcast» το 2007. Ο ίδιος εξέφρασε την ευαρέσκειά του όταν πληροφορήθηκε ότι ο Δήμος Βόλου απέδωσε τη δέουσα τιμή στη μνήμη του Αισα Τζένινγκς, τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ τον χαρακτήρισε «ηρωική φυσιογνωμία».

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου υπήρξε η επαφή του συγγραφέα με αρχειακό υλικό που αναφέρεται στις δραματικές στιγμές της καταστροφής της Σμύρνης και τις αποφασιστικές κινήσεις του συμπατριώτη του, Αμερικάνου μεθοδιστή Αισα Τζένινγκς, ο οποίος κατάφερε, με τη βοήθεια του αξιωματικού του ναυτικού Χάλσι Πάουελ και άλλων, να μεταφέρει περισσότερους από διακόσιους πενήντα χιλιάδες αθώους ανθρώπους και να σώσει συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.

Ο Λου Γιουρένεκ χρησιμοποίησε, όπως υπογράμμισε, προσωπικές μαρτυρίες, έγγραφα και αφηγήσεις επιζώντων για να ζωντανέψει το έργο του Αισα Τζένινγκς και να φέρει στο φως μια ιστορία γενναιότητας και ήθους. Ο διακεκριμένος επιστήμονας, συγγραφέας και ερευνητής, αναφέρθηκε στη γενοκτονία του 22, υπογραμμίζοντας ότι ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς δραματικών γεγονότων που επαναλήφθηκαν σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, σε μεταγενέστερες χρονικές περιόδους.

Την εκδήλωση προλόγισαν οι πρόεδροι των συλλόγων «Εγγλεζονήσι» και «Ίωνες» Ουρανία Σταματιάδου και Άννα Πετσιάβα αντίστοιχα, ενώ με τον συγγραφέα συνομίλησε η Ιωάννα Λαλιώτου, αν. πρύτανης και αν. καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ίωνες» και τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου