ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επί θύραις και δεύτερο δάνειο της τρόικας

επί-θύραις-και-δεύτερο-δάνειο-της-τρόι-436193

Προς την υπογραφή μίας δεύτερης δανειακής σύμβασης με την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ενός «Μνημονίου 2» δηλαδή, ύψους 50-60 δισ. ευρώ, με σκληρότερα μέτρα και πρόσθετες εγγυήσεις, που μπορεί να αφορούν την ακίνητη περιουσία και επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, δείχνουν να οδηγούν οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως δεν δοθεί από τον τρόικα «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, διότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και ανησυχία για τη συνεχή υστέρηση των εσόδων.

Η πρόταση για ένα δεύτερο Μνημόνιο υποστηρίζεται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την γαλλική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ η πρόταση για την επμήκυνση του συνολικού χρέους των 340 δισ. ευρώ (όπως και του Μνημονίου των 110 δισ. ευρώ) από την κυβέρνηση Μέρκελ.

Το ύψος ενός δεύτερου πακέτου στήριξης (έστω και με την ενδεχόμενη μορφή της επιμήκυνσης του υφιστάμενου) εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 50 με 60 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος και τις λήξεις ομολόγων όχι μόνο το 2012 αλλά και το 2013.

Το 2012 εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον για να χρηματοδοτήσει το χρέος της και επιπλέον 30-35 δισ. ευρώ το 2013.

Μία από τις προϋποθέσεις για την επιτυχία αυτού του σχεδίου είναι η χαλάρωση των προθεσμιών για τη μείωση του ελλείμματος κατά 2 -4 χρόνια.

Νέο σχέδιο αναγγέλλει ο Ολι Ρεν

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται ένα νέο σχέδιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος σημειώνει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συζητηθούν και καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε οποιοδήποτε ποσό αφορά στις ανάγκες χρηματοδότησης ή αναχρηματοδότησης της Ελλάδας το 2012» δήλωσε ο κ. Ρεν.

«Για την ακρίβεια, είναι ακριβώς το καθήκον της αποστολής της ΕΕ που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Αθήνα να εξειδικεύσει και να καθορίσει τις ανάγκες του επόμενου έτους.

«Όλα αυτά είναι τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας από την Κομισιόν και τα μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα επιστρέψουμε σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες στο Ecofin» επανέλαβε ο Όλι Ρεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αντικείμενο των εκπροσώπων της τρόικας, υποστήριξε ο Όλι Ρεν, είναι διπλό: «Να αξιολογήσει αφ’ ενός την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να εξεταστεί ποιες προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν, και αφ’ ετέρου να διεξαχθεί μία επικαιροποιημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μαζί με τις ανάγκες επαναχρηματοδότησής του».

Αμφιβολίες για την 5η δόση

Το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα για την καθιερωμένη τριμηνιαία αξιολόγηση δεν έχει ακόμη καταλήξει αν η Αθήνα πληροί τους όρους για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου διάσωσης, όπως φέρεται να δήλωσε την Τρίτη στο Reuters πηγή με άμεση γνώση των επαφών.

Η πέμπτη δόση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ είναι ύψους 12 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η Ελλάδα έχει επιτύχει τους στόχους ή όχι ενώ η επίσκεψη είναι σε εξέλιξη», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι που βρίσκονραι κοντά στους πιστωτές της χώρας, φέρεται να είπαν στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα για την καθιερωμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν συζητήσει για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

To Dow Jones, επικαλούμενο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι η Ελλάδα περιμένει να λάβει νέο πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Η πληροφορία διαψεύσθηκε από αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Εκτός στόχων το έλλειμμα

Εκτός στόχων κινήθηκε ο προϋπολογισμός το α’ τετράμηνο του έτους, με το έλλειμμα να διογκώνεται στα 7,235 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 6,924 δισ. ευρώ και παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση 13,6%.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην υστέρηση των εσόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 14,46 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και απέχοντας κατά 1,9 δισ. ευρώ από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα.

Στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση αποδίδει κυρίως το υπουργείο την υστέρηση των εσόδων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ΑΕΠ μειώθηκε σε ποσοστό μεταξύ 5%-5,5% το πρώτο τρίμηνο και τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Πλέον η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, αφού εκτός από τη σημαντική υστέρηση στα έσοδα, μικρή υπέρβαση παρουσίασαν και οι δαπάνες.

Ενδεικτικό είναι ότι και οι πρωτογενείς δαπάνες που σύμφωνα με το υπουργείο «αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών» υποχώρησαν μόλις κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου