ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υποβάθμιση της οικονομίας από την S&P

νέα-υποβάθμιση-της-οικονομίας-από-την-s-440302

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από BB- σε Β, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές, προχώρησε τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Standards and Poor’s, επικαλούμενος τις αυξημένες πιθανότητες για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι ενισχύεται η αίσθηση στους κύριους κρατικούς δανειστές της χώρας στην Ευρωζώνη ότι θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες στα δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ. […] Ως συνέπεια μιας τέτοιας επιμήκυνσης θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πιθανόν να επιδιώξουν ‘παρόμοια μεταχείριση’ και για τους ιδιώτες επενδυτές» ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

Μάλιστα η S&P πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίσως χρειαστεί περικοπή του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους (κούρεμα) κατά 50%-70% προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το δανειακό βάρος της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι η εκτίμηση αυτή αφορά στο σενάριο χρεοκοπίας της χώρας.

«Ο λόγος ανάκτησης (recovery rating) για την Ελλάδα είναι 4, με αυτό να σημαίνει ότι σε σενάριο χρεοκοπίας αναμένουμε "haircut" μεταξύ 50 και 70%», είπε ο αναλυτής της S&P Φ. Γκίλ.

Για την Standard & Poor’s, οι αξιολογήσεις παραμένουν υπό αναθεώρηση προς πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.

Η νέα υποβάθμιση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν.

» Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας.

»Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά».

Μικρή άνοδο σημείωσε και το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς μετά την υποβάθμιση διευρύνθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στις 1.283.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αξιολογείται με junk και από τους τρεις μεγάλους οίκους.

Πάντως ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s εξέφρασε την Δευτέρα την πεποίθηση ότι κανένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ανεβαίνουν τα spread

Συνεχίζουν να κατρακυλούν τα ελληνικά, αλλά και τα πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Το επιτόκιο των διετών ομολόγων καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 35 μονάδες βάσης αγγίζοντας το 25,7%. Αντίστοιχα κινείται και το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων που φτάνει το 15,64%. Τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν εκτιναχθεί στις 1.360 μονάδες βάσης.

Σε παράλληλη τροχιά (αν και σε χαμηλότερα επίπεδα) κινούνται τα επιτόκια των άλλων δύο οικονομιών που έχουν ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Τα επιτόκια των διετών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας κινούνται κοντά στο 11,8%.

Τον σκεπτικισμό των αγορών ενισχύει η διχογνωμία των Ευρωπαίων σχετικά με την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος επί των Οικονομικών των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκε τη Δευτέρα κατά της αναδιάρθρωσης, αντίθετα με τις απόψεις που φαίνεται να συμμερίζονται η ΕΚΤ, η Κομισιόν και η Γαλλία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου