ΤΟΠΙΚΑ

Εδωσε ζωή στο παλιό σχολείο της Μακρινίτσας

εδωσε-ζωή-στο-παλιό-σχολείο-της-μακριν-770091

Καρπός συλλογικής προσπάθειας είναι το «ζωντάνεμα» του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Μακρινίτσας και του περιβάλλοντος χώρου, που έγραψαν τη δική τους ιστορία κατά το παρελθόν. «Σάρκα και οστά» έλαβε η ιδέα της Αγγελικής Κωνσταντινίδη, λάτρη της Μακρινίτσας, να δημιουργηθεί ακόμη ένας πολιτιστικός χώρος στο χωριό, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας και στον περιβάλλοντα χώρο, με τη συνδρομή ομάδας εθελοντών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Καρπός της παραπάνω προσπάθειας είναι η έκθεση του Θεσσαλονικιού εικαστικού Τάσου Νικάκη που «φιλοξενείται» στην αίθουσα «Ελένης Ματσούκα» και η συναυλία του μουσικού σχήματος «ovis» η οποία πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου, «γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο για το χωριό μας», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αγγελική Κωνσταντινίδη.

Η Αγγελική είναι κόρη του Σταύρου και της Λορέττας Κωνσταντινίδη, από τη Θεσσαλονίκη, που πολλαπλά έχουν ωφελήσει τον τόπο, εντελώς αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά. Με δαπάνες της οικογένειας, που διατηρεί σπίτι στη Μακρινίτσα επί πολλά χρόνια, διαμορφώθηκε ως συνεδριακός χώρος η πάνω αίθουσα του παλιού σχολείου, που φέρει το όνομα της Ελένης Ματσούκα, εμβληματικής φυσιογνωμίας της Μακρινίτσας, «που έδωσε μαθήματα ζωής σε όλους μας», είπε η Αγγελική.

Αναφερόμενη στην κοινή προσπάθεια, υπογράμμισε τη θερμή ανταπόκριση των κατοίκων της Μακρινίτσας, ιδιωτών και επιχειρηματιών, οι οποίοι «μας αγκάλιασαν, καθώς έστειλαν γενναιόδωρες προσφορές σε κρασί, τσίπουρο και μεζέδες».

Η λειτουργία της πάνω αίθουσας του σχολείου ως χώρου πολιτισμού και η θερμή ανταπόκριση του κόσμου αποτελούν το έναυσμα για να συνεχιστεί η προσπάθεια και την επόμενη χρονιά. «Καθότι η επάνω αίθουσα είναι διαμορφωμένη ως μικρός συνεδριακός χώρος, θα επιθυμούσαμε να οργανώσουμε και τέτοιες δραστηριότητες. Η μεγαλύτερη ευχή μας όμως είναι να έχουμε το δικό μας φεστιβάλ στη Μακρινίτσα» υπογραμμίζει η κ. Κωνσταντινίδη.

Η ίδια δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τη μεγάλη ομάδα των εθελοντών που συνέδραμε την προσπάθεια «τον καλλιτέχνη Τάσο Νικάκη, τη σύζυγό του Μαριάννα Σπάη, το μουσικό σχήμα «ovis» με τους Άρη Μπεζα, Κατερίνα Φατούρου, Θάνο και Μαρία Σιδέρη, την πρόεδρο Ελένη Μαρέδη και το τοπικό συμβούλιο της Μακρινίτσας, την Ασημίνα Κοντοζήση, το ζεύγος Νίκου και Δέσποινας Τσούκα, την Φιλιώ Γεωργιάδου. Επίσης τους Χριστίνα Μαντέλου, Πάρη Φλέγκα, Εφη Επιδέξιου, Μάρθα Ξηροφώτου, Αλέξανδρο Κατσαρό, Ματούλα Δράμη, Βαγγέλη Αρκουζτίδη, Πάρη Τσίτσο, την οικογένεια Κάσο, την Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, τους Κώστα και Γιάννη Χατζηγιάννη και την Μαρία Αδάμ.

Η ομάδα δούλεψε συντονισμένα, με μεράκι και γνώμονα τη θέση της Αγγελικής: «Βασικός σκοπός να ξαναφωτίσουμε αυτή τη γωνία της Μακρινίτσας, το παλιό σχολειό! Πιστεύω ότι το σχολείο είναι ένα κτίριο που μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο για τη Μακρινίτσα. Εχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διαφορετικές δραστηριότητες και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε σιγά – σιγά να δώσουμε μια ανάσα ή μια ώθηση και στο επιχειρείν του χωριού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου