ΤΟΠΙΚΑ

Ανεπηρέαστοι οι τζίροι στην αγορά από τον τουρισμό

ανεπηρέαστοι-οι-τζίροι-στην-αγορά-από-770122

Ανεπηρέαστους αφήνει τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων ο τουρισμός από ξένες αγορές. Παρά το γεγονός ότι η εμπορική αγορά του Βόλου διανύει την κορύφωση της θερινής σεζόν, τα καταστήματα δεν βλέπουν καμία ώθηση, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα τα πρατήρια υγρών καυσίμων ή τα σούπερ μάρκετ.

Το γεγονός προκαλεί διάχυτο προβληματισμό στον εμπορικό κόσμο αφού σε περίοδο κρίσης ο τουρισμός θα μπορούσε να τονώσει την αγορά με άμεσα αποτελέσματα, εάν βέβαια υπήρχε ένας διαφορετικός στρατηγικός σχεδιασμός για το τουριστικό προϊόν και την προβολή της πόλης.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Αποστόλης Οντόπουλος λέει ότι «μία σχετική κίνηση υπάρχει μόνο στους δύο κεντρικούς άξονες της Ιάσονος και της Δημητριάδος. Άλλοι κοντινοί εμπορικοί δρόμοι με αυτές τις δύο κεντρικές οδούς δεν επηρεάζονται γεγονός που για εμάς είναι παράδοξο».

Ο εμπορικός κόσμος αναγνωρίζει τις θετικές επιδράσεις που έχει για την οικονομία της χώρας ο τουρισμός. «Βλέπουμε τα έμμεσα αποτελέσματα από την τόνωση της απασχόλησης αλλά και την καλύτερη δυνατή λειτουργία της εστίασης καθώς το χρήμα ανακυκλώνεται. Άμεσα, όμως, οφέλη δεν έχουμε όπως άλλες αγορές αστικών κέντρων όπως για παράδειγμα της Αθήνας», ανέφερε ο ίδιος.

Η εμπορική αγορά χρησιμοποιείται ως μεταβατικός προορισμός. «Είμαστε ένα πέρασμα για τις Β. Σποράδες ή το Πήλιο», επισημαίνει ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι «ωστόσο εμείς θεωρούμε ότι ο τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρχουν οφέλη».

Πράγματι εν αντιθέσει με τα εμπορικά καταστήματα η τουριστική κίνηση δίνει αισθητή ώθηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων του Νομού. Η πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου είπε ότι τα πρατήρια έχουν μία αύξηση στους τζίρους τους ύψους 15% σε σχέση με τη χειμερινή σεζόν γεγονός που αποδίδουν τόσο στον τουρισμό, όσο και στην αύξηση των μετακινήσεων λόγω του καλοκαιριού.

«Από πέρυσι είδαμε και πολλούς οδικούς τουρίστες από Σκόπια, Σερβία και Βουλγαρία. Είδαμε μία κινητικότητα, η οποία φέτος παραμένει στα ίδια επίπεδα. Όμως, φέτος έχουμε ακόμη πιο περιορισμένο εγχώριο τουρισμό», είπε η ίδια.

Εξάλλου, μετά από μία πρώτη προσέγγιση που έγινε για το θέμα από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών, η Ελληνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επισημαίνει ότι πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, για μια σειρά από λόγους (περιορισμένο τουριστικό εισόδημα, κατίσχυση υποδείγματος allinclusive κ.ά.), η σύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο παρουσιάζει σημαντικές υστερήσεις που σε μεγάλο βαθμό θολώνουν την άκρως θετική πορεία της τουριστικής δραστηριότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου