ΤΟΠΙΚΑ

Πηλιορείτικα γλυκά στην Αυστραλία

πηλιορείτικα-γλυκά-στην-αυστραλία-632309

Μεγάλη απήχηση έχουν οι γευστικές δημιουργίες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Πορταριάς

Στη μακρινή Αυστραλία ταξίδεψαν πρόσφατα τα γλυκά και οι μαρμελάδες που φέρουν τη γευστική σφραγίδα των μελών του Γυναικείου Συνεταιρισμού Πορταριάς. Περισσότερα από 500 βάζα με μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού προωθήθηκαν για δεύτερη χρονιά στη μακρινή ήπειρο, μέσω Ελληνα επιχειρηματία, ο οποίος τα εξήγαγε σε καταστήματα της Αυστραλίας. Στο μεταξύ, προηγήθηκε ανάλογη εξαγωγική δραστηριότητα στην Αυστραλία, για ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα γλυκών του κουταλιού από την Πορταριά.

Τα προϊόντα του συγκεκριμένου συνεταιρισμού έχουν κατακτήσει την εγχώρια αγορά και πωλούνται σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα, κάνοντας ευρύτερα γνωστά τα τοπικά προϊόντα. Το επίκεντρο είναι πάντα το πωλητήριο του συνεταιρισμού στην Πορταριά, το οποίο επισκέπτονται Ελληνες και ξένοι επισκέπτες της περιοχής μας, οι οποίοι προμηθεύονται ντόπια γλυκά ως σουβενίρ, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους.

Οι σαράντα γυναίκες που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, παρασκευάζοντας μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων, ζυμαρικών, αλλά και λικέρ, συνεχίζουν με την ίδια πάντα ζέση την κοινή προσπάθεια, κόντρα στην κρίση.

Απώτερος στόχος είναι η παρουσία των προϊόντων του Συνεταιρισμού στα ράφια και τις προθήκες των καταστημάτων delicatessen του εξωτερικού, εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά δεδομένα. Βασική και κύρια προϋπόθεση, ωστόσο, για τη συνέχιση της συγκεκριμένης προσπάθειας, είναι η ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς.

«Είναι πολύ βασικό να βελτιωθούν τα οικονομικά των Ελλήνων, προκειμένου να αγοράζουν τα προϊόντα μας. Oι Ελληνες είναι οι καλύτεροι πελάτες» όπως αναφέρει η Ευανθία Φυγετάκη, ταμίας του συνεταιρισμού, η οποία προσθέτει ότι για να εξαχθούν προϊόντα στο εξωτερικό, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες, με υψηλό κόστος.

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού παρουσιάστηκαν, σημειωτέον, πρόσφατα στην τηλεοπτική εκπομπή του Alpha «Επιστροφή στο χωριό», με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ο γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς Πηλίου και περιχώρων, όπως είναι η ακριβής ονομασία, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1997 από γυναίκες της τότε Κοινότητας Πορταριάς, οι οποίες θέλησαν να αξιοποιήσουν παλιές συνταγές που βρισκόντουσαν για χρόνια στα συρτάρια των σπιτιών τους, σώζοντας τη γαστριμαργική παράδοση του τόπου. Ταυτόχρονα πρότειναν σε όλες τις γυναίκες του χωριού τρόπους για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με ταυτόχρονη συνεισφορά στο οικογενειακό τους εισόδημα.

Σε καθημερινή βάση οι γυναίκες εργάζονται στα δύο εργαστήρια του Συνεταιρισμού. Το ένα από τα εργαστήρια, μαζί με ένα εκθετήριο προϊόντων δημιουργήθηκαν μέσω του Προγράμματος LEADER. Εξακολουθεί, βέβαια, να λειτουργεί και το παλαιότερο εκθετήριο στο κέντρο της Πορταριάς. Ο Συνεταιρισμός αρχικά παρασκεύαζε αποκλειστικά παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες όλων των φρούτων της περιοχής ενώ σήμερα παρασκευάζει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων χωρίς τη χρήση συντηρητικών και χρωμάτων.

Παράλληλα, υπάρχει έντονη παρουσία στο διαδίκτυο, γεγονός που συμβάλει στην καλύτερη προώθηση των προϊόντων του δραστήριου γυναικείου συνεταιρισμού, κόντρα στην κρίση.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου