Οι φαντασιώσεις και η σκληρή πραγματικότητα

οι-φαντασιώσεις-και-η-σκληρή-πραγματι-59635

Μέσα στο 2017 γίνονταν κάθε μέρα 700 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών προς την εφορία, ενώ στους πρώτους μήνες του 2018 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τις 900 κατασχέσεις!

Οι μόνοι που δεν λαμβάνουν υπόψη τα αρνητικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας, το οποίο επιδεινώθηκε τον Μάρτιο, καθώς επίσης και τα στοιχεία-σοκ για αύξηση μέσα σε ένα χρόνο κατά 53,6%, των συμπολιτών μας που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εφορίας και είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν για χρέη προς ο δημόσιο, είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές και ειδικά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που επιμένουν στο αφήγημα της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και της επιτάχυνσης των διαδικασιών καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Το μεν οικονομικό κλίμα υποχώρησε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα επειδή εξασθένησαν σημαντικά οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, ενώ η ραγδαία αύξηση των κατασχέσεων από την εφορία αποτελεί περίτρανη απόδειξη για την εξάντληση των φοροδοτικών αντοχών των πολιτών.

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το εξής ερώτημα: πώς ακριβώς φαντάζονται οι κυβερνώντες την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης και την αντιστροφή των αρνητικών δεικτών και της κατανάλωσης, όταν οι πολίτες βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να κατάσχονται από την εφορία και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία και έλλειψη εμπιστοσύνης τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία, η οποία πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα εδώ και οκτώ ολόκληρα χρόνια;

Μέσα στο 2017 γίνονταν κάθε μέρα 700 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών προς την εφορία, ενώ στους πρώτους μήνες του 2018 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τις 900 κατασχέσεις! Και όλο αυτό το σκηνικό πριν καν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το δημόσιο, όπου θα βγαίνουν στο σφυρί από τα τέλη Απριλίου ακίνητα, ακόμη και για χρέη 500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα στην αγορά και την ιδιωτική οικονομία, γενικότερα, εξακολουθούν και αποτελούν κορυφαίους ανασταλτικούς παράγοντες για τα όποια επιχειρηματικά βήματα θέλουν να κάνουν οι εναπομείναντες τολμηροί επενδυτές. Σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη δεδομένη αποστροφή της παρούσας κυβέρνησης για οτιδήποτε σχετίζεται με την ιδιωτική οικονομία, οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν πραγματική ώθηση αποθαρρύνονται και μοιραία ακυρώνονται.

Έτσι θα πορευτούμε μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο, που μπορεί να έρχεται ο τερματισμός των μνημονίων, ωστόσο η επόμενη μέρα παραμένει αβέβαιη και το μέλλον της οικονομίας υποθηκευμένο. Όπως εξάλλου και τα περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν στο κράτος και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, και αδυνατούν να κατανοήσουν από πού αντλούν τόση αισιοδοξία τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία φαντασιώνονται τον τερματισμό των μνημονίων δίχως να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις υλοποίησης αυτών των φαντασιώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου