Απογοητευτική εικόνα

απογοητευτική-εικόνα-60937

Οι καταναλωτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης και της υποαπασχόλησης

Και η φετινή πασχαλινή περίοδος στην εμπορική αγορά του Βόλου δεν προμηνύεται αισιόδοξη ως προς την αύξηση της αγοραστικής κίνησης και κατ’ επέκταση της αύξησης του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές παραμένουν «κουμπωμένοι» σε ότι έχει σχέση με τις αγορές τους, καθώς οι βασικές υποχρεώσεις τους έναντι της εφορίας και των ΔΕΚΟ δεν επιτρέπουν περιττά έξοδα. Κάποια συγκεκριμένα είδη, όπως τα παπούτσια, τα ρούχα, οι λαμπάδες και τα δώρα θα κινηθούν και φέτος το Πάσχα. Και αυτό γιατί οι αγορές για τα βαφτιστήρια είναι επιβεβλημένες. Διαφορετικά, η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα θα ήταν ακόμη χειρότερη.

Η αγορά πέρασε ένα εφιαλτικό τρίμηνο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η αγοραστική κίνηση, ιδίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ήταν κάτι παραπάνω από υποτονική με αποτέλεσμα μια μεγάλη πλειοψηφία καταστηματαρχών να βρίσκεται τώρα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και να προσδοκά ότι μέχρι το Μ. Σάββατο θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον και κατά συνέπεια ότι θα ενισχυθεί η τοπική εμπορική αγορά.

Η πραγματικότητα είναι ωστόσο απογοητευτική καθώς αν εξαιρέσουμε τον ανοιξιάτικο καιρό, όλα τα υπόλοιπα δεδομένα δεν είναι με το μέρος των εμπόρων. Οι καταναλωτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης και της υποαπασχόλησης. Τα ελάχιστα που τους αποφέρουν οι μηνιαίες αποδοχές τους (για όσους βέβαια έχουν δουλειά), καταλήγουν σε ανελαστικές υποχρεώσεις και με τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν κάποιες αγορές σε είδη απόλυτης ανάγκης.

Η κατάσταση στην οικονομία παραμένει οριακή, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Ούτε οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί, ούτε η ανεργία έχει υποχωρήσει, έτσι ώστε να επιτρέπεται στα κυβερνητικά στελέχη να «καμαρώνουν» ότι μειώθηκαν τα ποσοστά των ανέργων, σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα πριν από τρία χρόνια.

Οι νέες δουλειές που δημιουργούνται είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και οι μισθοί με τους οποίους αμείβονται οι νέοι εργαζόμενοι δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη βασικών τους αναγκών. Ταυτόχρονα, η υπερφορολόγηση αφαιρεί κάθε χρόνο σχεδόν δύο επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες μας, ενώ από την επόμενη χρόνια που όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί στα 5.700 ευρώ το αφορολόγητο όριο η κατάσταση θα γίνει δραματική, στην κυριολεξία, για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Η αγοραστική του δύναμη που ήδη έχει μειωθεί σημαντικά, θα εξανεμιστεί και οι όποιες προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς συνεχίζουν να υφίστανται, θα διαλυθούν κι αυτές μαζί με τις εναπομείνασες οικονομικές αντοχές των καταναλωτών. Έτσι η επόμενη πασχαλινή περίοδος θα βρει όσους καταστηματάρχες έχουν καταφέρει να αποφύγουν τα λουκέτα, να προσπαθούν να επιβιώσουν, έχοντας ωστόσο βεβαιωθεί ότι δεν θα προλάβουν την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι συγκυβερνώντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου