ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πείτε την αλήθεια στους πολίτες

πείτε-την-αλήθεια-στους-πολίτες-23708

Του Νίκου Ζυγούρη, ΓΓ της Ενωσης Προσωπικού Τσιμέντων «Όλυμπος»

Έχω την αίσθηση ότι επιστρέφουμε χρονικά σε απόψεις του μεσαίωνα και του σκοταδισμού, όπου κάθε καινοτομία αντιμετωπιζόταν ως μάγια και δεισιδαιμονίες και ο καινοτόμος συνήθως παραδινόταν στην πυρά. Περνούσαν χρόνια, ίσως και αιώνες μέχρι οι «μπροστάρηδες», άλλοτε κινούμενοι από προσωπικά συμφέροντα και άλλοτε γιατί απλά φοβόντουσαν το νέο, το διαφορετικό, να αποδεχτούν την πραγματικότητα.

Στο σήμερα λοιπόν που ενώ η επιστήμη σύσσωμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ πρόσφατα κιόλας (Παρίσι 11/2015 United Nations Climate Change Conference), αποφάνθηκε ότι για την προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής πρέπει να περιοριστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, κάρβουνο, αέριο) και να αντικατασταθούν με εναλλακτικά καύσιμα, όπως και το RDF, έχουμε τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις να βγαίνουν και να ισχυρίζονται ότι πρέπει να καίμε αέριο!

Ποιά είναι λοιπόν τα συμφέροντα των σημερινών «μπροστάρηδων»; Γιατί δεν έχουν πει κουβέντα για τον βιολογικό, για την Κάρλα για την ανύπαρκτη ανακύκλωση ή μήπως δεν γνωρίζουν ότι οι μπλε κάδοι καταλήγουν στο ίδιο σημείο με τους πράσινους; Σε απάντηση επίσης όσων θέλουν το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ να αλλάξει τοποθεσία, έχω να τους θυμίσω ότι το περιβάλλον είναι ΕΝΑ και μοναδικό είτε στον Βόλο, είτε στον Αλμυρό, είτε στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, είτε στην άλλη άκρη της Γης.

Ξέρουν μόνο να λένε αοριστίες και να κινδυνολογούν με παχιές λέξεις, όπως καρκίνος, που σίγουρα τρομοκρατούν τον μέσο πολίτη, αποπροσανατολίζουν όμως από την αλήθεια, δημιουργώντας σύγχρονους θήτες που εν αγνοία τους συμβάλουν στα συμφέροντά των, που πλέον αποκαλύπτονται ως ψηφοθηρικά. Ή μήπως δε θα δούμε αρκετούς από αυτούς υποψήφιους στις επόμενες εκλογές;

Πείτε την αλήθεια στον κόσμο, σήμερα η Ελλάδα οδηγεί σε χωματερές 82% τον σκουπιδιών και μόλις 18% στην ανακύκλωση. Η σωστή διαχείριση είναι επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και το υπόλοιπο που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί (RDF) πρέπει να αποτεφρώνεται. Πρέπει να σταματήσει η ταφή πλέον όπου μολύνεται αυτόματα ο υδροφόρος ορίζοντας, εκλύεται μεθάνιο που είναι 20 φορές πιο ρυπογόνο από το διοξείδιο του άνθρακα και συνήθως καίγεται ανεξέλεγκτα στην ίδια την χωματερή.

Εκεί δεν έχουμε διοξίνες και φουράνια, μόνο στην ΑΓΕΤ που τηρεί τις προϋποθέσεις, τα όρια ορθής καύσης και ελέγχεται; Να βάζουμε τα πράγματα ένα-ένα στη θέση τους, λοιπόν. Oι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι ελεγμένες για να δοθεί η άδεια καύσης και είναι σύγχρονες. Οι νέες εγκαταστάσεις που όλοι επικαλούνται παραπληροφορώντας τον κόσμο είναι τροφοδοσίας, όχι καύσης.

Μου κάνει εντύπωση να βλέπω φορείς που αδειοδότησαν να διαδηλώνουν κατά, μου κάνει εντύπωση να ακούω γιατρούς να παίρνουν το μικρόφωνο και να βροντοφωνάζουν στους συμπολίτες μας όχι στην καύση, αλλά στο πρόσφατο συνέδριο στη Λάρισα που τέθηκε το θέμα έχοντας για ακροατήριο επιστήμονες να δηλώνουν υπέρ και να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Θα τους δούμε και αυτούς υποψήφιους.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι έλεγχοι και ζητάμε άλλους τόσους έκτακτους και μη, ζητάμε επίσης τη σύσταση κοινωνικής επιτροπής, γιατί την αρνούνται; Μήπως γιατί στους επίσημους ελέγχους τηρούνται τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν γίνονται άναρχα όπως η τελευταία ενέργειά τους; Ακόμη όμως και σε αυτό το δείγμα που ελήφθη άναρχα και χωρίς πρωτόκολλο, μήπως αν συμπεριλάβουμε τη θερμογόνο δύναμη, είναι κλάσης Α και όχι Δ, όπως ισχυρίζονται; Αν όχι γιατί δεν επιβάλλονται κυρώσεις; Γιατί το δείγμα δεν κοινοποιήθηκε στο υπουργείο; Και εγώ αν δεν ήμουν εργαζόμενος στο χώρο είναι πολύ πιθανό να είχα παρασυρθεί από την τρομολαγνία τους και να συμμετείχα στη δαιμονοποίηση της σωστής διαχείρισης απορριμμάτων. Όμως τουλάχιστον οι φορείς που εκπροσωπούν συμπολίτες είναι υποχρεωμένοι πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενημερωθούν επίσημα, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, για τις διαδικασίες και πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να πράξουν υπεύθυνα και ανάλογα χωρίς να διχάζουν άλλο την τοπική κοινωνία!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου